NOS NieuwsAangepast

Van der Graaf wil af van enkelband

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft een kort geding aangespannen tegen de staat omdat hij af wil van de voorwaarden die zijn gekoppeld aan zijn voorwaardelijke vrijlating. Volgens zijn advocaat zijn die voorwaarden niet nodig. De zaak komt maandag voor.

Van der Graaf werd in mei vrijgelaten. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. In 2003 kreeg hij een gevangenisstraf van 18 jaar voor de moord.

Tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating, een periode van zes jaar, moet Van der Graaf zich elke week melden bij de reclassering. Ook staat hij onder elektronisch toezicht via een enkelband. Zo wordt gecontroleerd dat hij niet naar Hilversum, Rotterdam, Den Haag of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn gaat. Van der Graaf mag daar niet komen. Ook mag hij geen contact hebben met de media.

Goed gedragen

Die voorwaarden dienen ter bescherming van de maatschappij. En volgens zijn advocaat is gebleken dat die bescherming niet nodig is, omdat Van der Graaf zich tijdens zijn detentie goed heeft gedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl