NOS NieuwsAangepast

Mogelijk weer missie Afghanistan

Het kabinet overweegt om 100 tot 150 militairen naar Afghanistan te sturen voor de training van Afghaanse politieagenten en militairen. De militairen maken daar dan deel uit van de NAVO-missie 'Resolute Support', die in totaal uit 12.500 man zal bestaan.

Met de missie wil de NAVO voorkomen dat islamitische extremisten de macht overnemen, als de 50.000 man tellende ISAF-missie aan het eind van het jaar helemaal is vertrokken.

Timmermans

Het kabinet wil over het voornemen nog niets kwijt. "Als wij daarover iets te melden zouden hebben, zouden we dat eerst aan de Kamer doen", zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vanmorgen op een bijeenkomst in Luxemburg.

Ook minister Hennis-Plasschaert van Defensie houdt zich op de vlakte. Het enige wat ze kwijt wil is dat de NAVO bezig is met de planning van de inzet in Afghanistan na 2014.

De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken gaan mogelijk deze week al akkoord met het plan voor de missie. Volgens een bron bij de NAVO heeft Timmermans nog geen besluit genomen. Op 9 juli wil het bondgenootschap de knoop doorhakken.

Duitse steun

De Nederlandse militairen zouden in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif worden gelegerd, waar de Duitsers een basis hebben. Zo'n 600 tot 800 Duitse militairen moeten de Nederlanders beschermen, maar ook Duitsland heeft nog niet definitief ja gezegd tegen het plan.

Het leeuwendeel van de militairen voor Resolute Support wordt door de Amerikanen geleverd. Zij sturen 9800 man die over heel Afghanistan worden verspreid en ook voor anti-terreuracties worden ingezet.

Voorwaarde

Voorwaarde voor het doorgaan van de missie is de ondertekening van een veiligheidspact door de nieuwe Afghaanse president. Daarin staat dat NAVO-militairen die de wet overtreden niet in Afghanistan berecht zullen worden.

De vertrekkende president Karzai weigerde daarmee in te stemmen. De twee presidentskandidaten die nog in de race zijn, Abdullah Abdullah en Ahraf Gani, hebben al toegezegd dat ze het pact zullen steunen.

Tweede Kamer

Politiek verslaggever Wilco Boom verwacht dat de Tweede Kamer een besluit om te gaan, zal steunen. Hij wijst daarbij op eerdere, door de Kamer breed gesteunde Nederlandse missies naar Uruzgan en Kunduz en het feit dat het om een NAVO-missie gaat. Het lijkt hem logisch dat Nederland als NAVO-land daar dan aan meedoet.

Nederlandse militairen zijn op dit moment met 380 man in Mali actief. Verder neemt Nederland onder meer deel aan missies in Turkije en voor de Somalische kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl