NOS NieuwsAangepast

Grote Tea Party-zege in VS

De leiding van de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden heeft bij de voorverkiezingen voor het Congres een gevoelige nederlaag geleden. De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis, Eric Cantor, verliest zijn zetel. Een kandidaat van de Tea Party haalde de meeste stemmen.

Cantor, de tweede man van de Republikeinen, verloor in zijn thuisdistrict in de staat Virginia van hoogleraar economie Dave Brat. De nederlaag betekent dat hij niet herkozen kan worden.

De uitslag wordt in de VS gezien als een grote overwinning voor de Tea Party, die tot een paar jaar geleden Cantor nog steunde. De Tea Party is een beweging binnen de Republikeinse partij die een conservatievere koers voorstaat.

Campagnegelden

Brat had Cantor in zijn campagne afgeschilderd als een Washington-insider en als iemand die niet conservatief genoeg is. Cantor had voor zijn campagne een veelvoud aan campagnedollars beschikbaar in vergelijking met Brat. Cantor werd gezien als mogelijke opvolger van John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis.

De tussentijdse verkiezingen voor het Congres worden gehouden in november. Momenteel hebben de Republikeinen een meerderheid in het Huis, de Democraten zijn de grootste in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl