NOS NieuwsAangepast

'Sixtijnse Kapel' in Rotterdam

De hal is een halve cilinder met in de buitenkant appartementen. Binnen komen permanente marktkramen. De wanden en het plafond zijn bedekt met een reusachtig kunstwerk, een afbeelding zo groot als twee voetbalvelden. De Hoorn des Overvloeds is ontworpen door de kunstenaar Arno Coenen.

Hij deed dat samen met zijn echtgenote en een heel team. "We zaten in de tuin en alles stond in bloei en insecten vlogen rond. Toen kregen we dit idee."

Tuin

Op de haarscherpe afbeelding staan immense vruchten, bloemen en insecten. De kunstenaars lieten zich inspireren door Erik en het kleine insectenboek van Godfried Bomans. Sommigen noemen het de Sixtijnse Kapel van Rotterdam.

Megapixels

Bedenken is één maar uitvoeren is een stuk lastiger. Want hoe krijg je zo'n giga-afbeelding op de binnenkant van de Markthal? Het digitale kunstwerk bestaat uit 390.000 megapixels. Het beeld is als een soort puzzel opgedeeld in 4000 panelen die aan de markthal zijn bevestigd. Het werk duurde bijna een jaar. Coenen is ongelooflijk blij met het resultaat. Zijn vrouw Iris vindt het zelfs mooier dan de Sixtijnse Kapel.

Boodschappen

Bewust omgaan met voedsel en zin krijgen in verse producten. Dat is wat de makers over willen brengen. En natuurlijk boodschappen doen. Want de komende maanden komen hier verskramen die permanent blijven staan. In oktober moet de Markthal klaar zijn en kan iedereen plafond en kramen komen bewonderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl