NOS NieuwsAangepast

"Koffergastoestel kan ontploffen"

Koffergastoestellen met een gasbusje in de vorm van een spuitbus zijn levensgevaarlijk. De populaire draagbare eenpitsgastoestellen kunnen ontploffen doordat de warmte niet weg kan. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA heeft ongeveer tachtig procent van de modellen die op de Nederlandse markt zijn, getest. Geen enkel model was veilig. Door oververhitting kan het apparaat gas gaan lekken en dat kan een explosie veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit raadt mensen dringend aan om de apparaten niet meer te gebruiken. Ook vindt de inspectie dat alle koffergastoestellen met een spuitbus onmiddellijk uit de winkels moeten.

Koffergastoestellen worden veel verkocht. Vooral kampeerders gebruiken ze, maar ook sommige steengrillrestaurants werken ermee.

Dertig jaar oud

Eigenaar Voogd van Kampeerwinkel OutdoorXL in Barendrecht is verbaasd over de oproep van de NVWA: "Die modellen bestaan al pakweg dertig jaar en ze zijn erg populair. Ik heb nooit klachten gehad. Maar je moet er geen grote wokken op zetten, daar zijn ze niet voor bedoeld." OutdoorXL haalt de koffergastoestellen pas uit de schappen als de leverancier een terugroepactie begint.

Bij kampeerwinkel de Zwerfkei in Woerden zijn ze niet verbaasd over het advies van de NVWA. De Zwerfkei heeft nooit draagbare gastoestellen met een spuitbus verkocht omdat er altijd al twijfels waren over de veiligheid ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl