NOS NieuwsAangepast

Pleidooi voor energiebeleid EU

Steeds meer partijen spreken zich uit voor meer Europese samenwerking op het gebied van energie. Door meer samen te werken kan Europa onafhankelijker worden van Rusland en zal het beter lukken om over te stappen op duurzame energiebronnen, denken de meeste politieke partijen.

In de toekomst zal het elektriciteitsnetwerk moeten worden uitgebreid, zodat er meer verbindingen komen tussen Europese landen. Dat kan leiden tot meer concurrentie en mogelijk lagere prijzen.

Windenergie

Ook geeft het de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer zonne-energie in Zuid-Europa te produceren en windenergie in noordelijke lidstaten. Beter samenwerken maakt Europa ook sterker, zodat als de Russen het gas afsluiten, het licht toch blijft branden.

Minister Kamp denkt dat Europese landen allemaal sterk hun eigen verantwoordelijkheid voelen als het om de energievoorziening gaat. "Waar het nu om gaat, is dat we aan elkaar duidelijk maken dat je de verantwoordelijkheid voor je eigen land het beste kan waarmaken door goed samen te werken", aldus Kamp.

New Energy Deal

De PvdA en D66 vinden het cruciaal om in Europa gezamenlijk te werken aan een duurzame energievoorziening. De PvdA vindt het energievraagstuk zo omvangrijk dat dit alleen op Europese schaal kan worden aangepakt. De partij pleit voor een New Energy Deal.

Voor de VVD staan betaalbaarheid en betrouwbaarheid van de energievoorziening voorop. De VVD ziet vooral heil in het Europese Emissiehandelssysteem ETS. Door deze handel in uitstootrechten kunnen we op termijn helemaal stoppen met subsidies voor hernieuwbare energie, denkt de partij.

Vuist tegen Poetin

Om werkelijk een vuist te kunnen maken tegen Poetin, moet er een einde komen aan de wirwar van contracten met Rusland, stelt GroenLinks. De 1 miljard euro die Europa nu per dag aan fossiele brandstoffen importeert, moet volgens GroenLinks worden geïnvesteerd binnen Europa.

Niet alleen politieke partijen pleiten voor meer Europese samenwerking op het gebied van energie. Werkgeversvoorzitter Wientjes deed dit al eerder en ook Ed Nijpels, die de voortgang van het Nationale Energieakkoord bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl