NOS NieuwsAangepast

"Vuil metro kan gevaar worden"

De gezondheid van metroreizigers in Amsterdam loopt gevaar als de staking van schoonmakers niet snel wordt beëindigd. Daarvoor waarschuwt vervoerder GVB.

Het vuil in de metrostations in de hoofdstad hoopt zich steeds verder op. Door de staking wordt er op treinstations en in treinen al weken niet goed schoongemaakt.

Het GVB waarschuwt ervoor dat de toenemende vervuiling binnen afzienbare tijd een serieuze bedreiging vormt voor de volksgezondheid en veiligheid.

Luchtprobleem

De dreiging komt volgens het GVB vooral van voedselresten. "Die gaan schimmelen en rotten. In een metrostation zit je beperkt met je frisse lucht. Dus als er vervuilde lucht circuleert, kan dat problemen opleveren. Ook is er een toename van ongedierte", zegt een woordvoerder. Ook op station Schiphol zou dit een probleem kunnen worden.

Stationsmedewerkers ruimen zelf troep op dat een direct gevaar voor de gezondheid vormt, zoals bloed, urine, braaksel en glas.

Oplossing

"We krijgen veel klachten van reizigers over de bende. Maar we kunnen niet veel doen, omdat we de staking niet willen breken", zegt de woordvoerder.

Het GVB roept de vakbonden, werkgevers en schoonmakers op om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

Veiligheidsoverleg

FNV Bondgenoten verwijt het GVB niet eerst met de bonden contact te hebben gezocht. Ron Meyer: "Het is goed gebruik dat als er door een staking risico's ontstaan, de werkgever contact opneemt met de bonden. Dat heet 'veiligheidsoverleg'. Als er echt een risico is, komen wij het opruimen. Maar we hebben niets van het GVB gehoord. Ze hebben al twee keer eerder de staking gebroken met een extern schoonmaakbedrijf. Vermoedelijk gebruikt het GVB de gezondheidsrisico's als voorwendsel om opnieuw de staking te breken."

De schoonmakers voeren sinds maart actie en eisen meer loon en doorbetaling tijdens de eerste twee ziektedagen. Sinds 29 april worden stations en treinen niet meer schoongemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl