NOS NieuwsAangepast

Bouterse wil af van drugsvonnis

De Surinaamse president Desi Bouterse wil dat zijn veroordeling voor drugshandel in Nederland ongedaan wordt gemaakt. Zijn advocate Inez Weski heeft een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. Volgens haar is Bouterse in 2000 op basis van een valse verklaring van een kroongetuige veroordeeld. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek.

Het hof in Den Haag legde Bouterse bij verstek 11 jaar cel op voor betrokkenheid bij een transport van bijna 500 kilo cocaïne. De drugs werd in 1997 ontdekt in een zeiljacht in Stellendam. De zaak-Stellendam werd pas later in het proces tegen Bouterse gevoegd. Het Openbaar Ministerie voorkwam zo een afgang, want Bouterse werd vrijgesproken van alle drugstransporten waarvan hij in eerste instantie werd verdacht.

Verklaring notaris

Het bewijs tegen Bouterse in de zaak-Stellendam kwam vooral van één kroongetuige, de Belgische crimineel Patrick van L. Advocaat Weski stelt dat ze de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar de verklaringen van Van L. Inmiddels heeft ze contact gehad met de voormalige kroongetuige. Die heeft nu volgens Weski een verklaring afgelegd bij een notaris. Daarin zegt hij dat hij de naam van Bouterse ten onrechte heeft genoemd.

Hij zou dat hebben gedaan op voorstel en onder druk van de toenmalig officier van justitie en in overleg met zijn toenmalige advocaat. Weski noemt dit een onrustbarende conclusie. Uit een onderzoek van de Belgische justitie blijkt volgens haar ook dat het OM meer toezeggingen heeft gedaan aan Van L. dan aan de rechters is verteld.

Misleiden rechters

Bekend was dat Van L. strafvermindering heeft gekregen in ruil voor zijn belastende verklaringen tegen Bouterse. Hij verdween snel nadat hij onbegeleid op proefverlof was gegaan. Justitie zei daarna dat hij onvindbaar was, maar uit een strafrechtelijk onderzoek in België bleek dat Van L. gewoon contact had met de Nederlandse officier van justitie.

Volgens Weski heeft het onderzoek nog meer ernstige dwalingen aan het licht gebracht. Het zou gaan om ongeoorloofde opsporingsmethoden en het misleiden van rechters. Bouterse heeft geen eerlijk proces gehad en daarom moet de strafzaak over worden gedaan, vindt ze.

Vrij reizen

De veroordeling in Nederland had grote gevolgen voor Bouterse. Europol vaardigde na het vonnis een arrestatiebevel tegen hem uit. Hij kon daardoor niet vrij reizen. Omdat Bouterse nu staatshoofd van Suriname is geniet hij immuniteit. Hij kan weer buiten Suriname komen zonder het risico opgepakt te worden en aan Nederland te worden uitgeleverd.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse probeert zijn veroordeling ongedaan te maken. Een eerdere poging van zijn voormalige advocaat Bram Moskowicz om de zaak tegen Bouterse te herzien, liep in 2003 op niets uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl