NOS NieuwsAangepast

Tweede lichting op weg naar Mali

Een nieuwe lichting Nederlandse militairen is vanaf vliegbasis Eindhoven op weg naar Mali voor de VN-missie MINUSMA. Het gaat om ongeveer honderd militairen. In totaal zullen zo'n 450 Nederlanders een bijdrage leveren aan de missie. Vorige week vertrok de eerste lichting van zeventig militairen.

De Nederlanders houden zich vooral bezig met inlichtingen verzamelen en analyseren. Ze worden de "oren en ogen" van de missie, zei minister Hennis van Defensie. Maar de commando's en mariniers kunnen ook ingezet worden om wapenopslagplaatsen te ontmantelen of strijders op te pakken.

Gevechtshelikopters

Nederland levert ook vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Ook gaan er onbemande verkenningsvliegtuigjes, pantserwagens en terreinwagens mee. De missie kost ruim 200 miljoen euro.

De meeste manschappen gaan naar de noordoostelijke stad Gao. Daar hebben Nederlandse kwartiermakers de afgelopen maanden een kamp gebouwd.

Islamitische extremisten

In november besloot het kabinet tot deelname aan de missie in Mali, die stabiliteit in het land moet brengen. Mali werd begin vorig jaar voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten, waarna Franse militairen hen met een militaire actie grotendeels terugdrongen.

Volgende maand gaat de Nederlandse bijdrage aan de missie officieel van start. De missie duurt in elk geval tot eind volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl