"Gemeente werkt mantelzorg tegen"
Gemeenten spelen niet in op de tendens dat steeds meer ouderen bij hun kinderen inwonen. Dat meldt Netwerk Notarissen na een enquête onder vijftig gemeenten. Mensen die hun woning geschikt willen maken voor mantelzorg worden volgens de brancheorganisatie tegengewerkt door ingewikkelde regelgeving.
De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Alleen mensen die veel zorg nodig hebben, hebben nog recht op een plek in een verpleeghuis. Daardoor gaan steeds meer ouderen bij hun kinderen wonen, in huis of bijvoorbeeld in een huisje in de tuin.
Volgens Netwerk Notarissen is veertig procent van de gemeenten niet voorbereid op deze nieuwe woonvormen en denken die gemeenten ook niet mee in oplossingen voor ouders en kinderen die willen samenwonen.
Gekort op AOW
Directeur Van der Geld van Netwerk Notarissen geeft een voorbeeld van een zoon die zijn moeder in huis nam. "Hij verbouwde de woning en vroeg een extra huisnummer aan bij de gemeente. Hij kreeg nul op het rekest. De gemeente joeg hem op kosten, want de woning moest officieel bij de notaris worden gesplitst. Bovendien werd de moeder gekort op haar AOW-uitkering omdat zij zich bij de gemeente had laten overschrijven naar het adres van haar zoon."
Vanaf 1 oktober gaan wel soepelere regels gelden voor het bouwen van een ouderenwoning in de tuin of op het erf. Maar dat geldt alleen bij mantelzorg, zegt Van der Geld. "Wij zien dat ouders en kinderen ook gaan samenwonen als de ouders nog geen zorg nodig hebben."
Ook de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur waarschuwde eerder dat er straks onvoldoende geschikte woonvormen zijn om ouderen verantwoord langer zelfstandig te laten wonen.