NOS NieuwsAangepast

Rutte: omslag innovatie al in gang

De innovatieve omslag die Nederland vijf jaar geleden heeft gemaakt in de industriesector, begint zijn vruchten af te werpen. Dat zei premier Rutte op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld waar Nederland dit jaar als partnerland optreedt. Hij reageerde daarmee op kritiek van Nederlandse technologiewerkgevers.

Volgens de FME raakt Nederland op industriegebied achter op Duitsland. De Duitsers zijn volgens de FME al veel eerder begonnen met investeren in industriële innovatie.

Rutte erkent dat Nederland te lang heeft ingezet op het idee dat de economie vooral draait op de dienstensector. Maar het is nog niet te laat.

"Het feit dat we nu nummer één zijn in Europa, in ieder geval nog ver voor Duitsland, met het aantrekken van Europese innovatiefondsen laat zien dat het begint te werken", zegt hij.

Frau Antje

De premier liep vandaag met de Duitse bondskanselier Merkel over de beursvloer in Hannover. Daar presenteerden 270 Nederlandse bedrijven hun nieuwste uitvindingen op het gebied van energie, water en vervoer.

Nederland wil zich als innovatieland op de beurs presenteren. Op de beursvloer is het traditionele Hollandse kaasvrouwtje Frau Antje veranderd in een robot, die Merkel op de beurs een tulp cadeau gaf. Astronaut André Kuipers leidde Merkel en Rutte rond over de beursvloer.

Merkel benadrukte in haar toespraak de handelsbelangen tussen beide landen. "Elke economische verandering in het ene land heeft direct invloed op het andere land." Meer dan een kwart van alle Nederlandse export is bestemd voor Duitsland. Daarmee zijn onze oosterburen veruit de belangrijkste handelspartner.

Mooie kans

Ook Rutte sprak over de belangrijke band met Duitsland. Hij ziet mogelijkheden om de band verder te versterken en zegt dat de beurs daarbij helpt. Dat Nederland dit jaar als partnerland op de Hannover Messe op mag treden is volgens Rutte dan ook "een waanzinnig mooie kans".

Rutte zei gisteren bij de opening van de beurs dat Nederland in Duitsland vooral bekend staat als land van tulpen en kaas. Dat komt volgens de premier doordat het buitenland te weinig over onze innovaties weet. "We moeten met meer trots over onze innovaties praten", aldus de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl