NOS NieuwsAangepast

Recordaantal teken in Nederland

Er zijn vorig jaar meer teken dan ooit aangetroffen in Nederland, melden het RIVM en Wageningen UR. De beestjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Het RIVM en Wageningen UR verzamelen al sinds 2006 via de Tekenradar informatie over teken in Nederland. In 2013 werden er door mensen 9000 tekenbeten gemeld en werden er 1500 teken naar het RIVM opgestuurd. Van de mensen die waren gebeten door een teek en deze hadden opgestuurd, bleek 2 procent te zijn getroffen door de ziekte van Lyme.

Cijfers

In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen. Dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren. Het aantal larven lag met 12.000 66 procent hoger dan voorgaande jaren en het aantal nimfen met ruim 4.000 66 procent hoger. Het aantal volwassen teken lag met bijna 400 teken vrijwel op het gemiddelde.

Het RIVM raadt mensen aan om met name na wandelingen in de natuur goed op te letten of ze niet door teken worden gebeten. Wie wordt gebeten en de teek niet verwijdert, riskeert de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte veroorzaakt in het gunstigste geval huidklachten, maar kan ook leiden tot ernstige zenuwaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen en hartklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl