NOS NieuwsAangepast

Obama feliciteert Afghaanse kiezers

President Obama heeft Afghanistan gefeliciteerd met de verkiezingen van gisteren. "Het is een belangrijke stap in het nemen van verantwoordelijkheid door de Afghanen", zei de Amerikaanse president.

De internationale gemeenschap trekt zich langzaam terug uit het land. Volgens Obama zijn de verkiezingen belangrijk voor de democratische toekomst van Afghanistan.

Taliban

Miljoenen Afghanen zijn gisteren naar de stembus gegaan. Ze hebben zich niet laten weerhouden door geweld van de Taliban, die de afgelopen tijd op verscheidene plaatsen in het land aanslagen hebben gepleegd. Sommige stembureaus bleven dicht, omdat er werd gevuurd met raketten en granaten.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, heeft zijn waardering uitgesproken voor de Afghanen die hebben gestemd. "De Afghanen zijn vol moed gaan stemmen", zei hij. "Dit is hun moment."

Offers

Generaal Dempsey, de Amerikaanse chef-staf, noemde de verkiezingen eveneens een belangrijke stap in het democratiseringsproces. Hij benadrukte dat de verkiezingen mogelijk zijn geworden doordat er belangrijke offers zijn gebracht door Afghanen, Amerikanen en hun bondgenoten.

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei dat iedere stem telt. "Elke stem is er een voor de democratie".

Resultaten

Vandaag wordt begonnen met het tellen van de stemmen. Midden komende week worden de eerste voorlopige resultaten bekend. Het kan nog weken duren voordat de einduitslag bekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl