NOS NieuwsAangepast

Netneutraliteit blijft van kracht

In navolging van Nederland moeten providers ook in de rest van de EU al het internetverkeer gelijk behandelen. Dat wil zeggen dat aanbieders geen extra kosten mogen rekenen voor bijvoorbeeld YouTube.

Ons land was een van de eerste landen ter wereld waarin deze zogenoemde netneutraliteit wettelijk was geregeld. Het Europees Parlement heeft ermee ingestemd dat dit straks voor heel de EU geldt.

Hoewel de Nederlandse wet wordt vervangen door Europese regels, zal er voor Nederlandse gebruikers vrijwel niets veranderen. Eurocommissaris Kroes spreekt van "een historische dag voor het open internet".

De regels houden ook in dat providers geen deals kunnen sluiten met internetbedrijven in ruil voor betere toegang tot hun klanten. Ook is het bijvoorbeeld niet toegestaan om alleen WhatsApp aan te bieden bij duurdere abonnementen.

Nep?

Even leek het erop dat er een zwakkere versie van regels voor netneutraliteit zou komen. In die ontwerp-wet zat een aantal uitzonderingen, waardoor internetproviders anders zouden mogen omgaan met 'speciale diensten'. Wat speciale diensten waren, werd niet omschreven. De bepaling zou door providers als een maas in de wet gebruikt kunnen worden om toch meer geld te kunnen vragen voor bepaald internetgebruik. De wet werd dan ook wel eens nepneutraliteit genoemd.

Uiteindelijk stemde het Europees Parlement voor een wet met aanpassingen van D66-Europarlementariër Schaake. "Het Parlement heeft na maanden onderhandelen nu ingestemd met mijn voorstel om de laatste mazen in de wet te dichten", reageert ze. "Voor concurrentie, innovatie en het behoud van het open internet is dit cruciaal".

"Erg goed nieuws"

De Europese Raad van Ministers moet nog wel instemmen met de nieuwe regels voor netneutraliteit.

Bits of Freedom, een organisatie voor digitale burgerrechten, is erg blij met de uitspraak. Het spande er de laatste dagen om of de amendementen die netneutraliteit in de toekomst zouden verzekeren, ook zouden worden aangenomen. Dat is nu gebeurd, en dat is erg goed nieuws voor de Nederlander. De situatie zoals die nu is in Nederland blijft bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl