NOS NieuwsAangepast

Vissers helpen paling een handje

Palingvissers, kwekers en handelaren zetten vanochtend in het water van het Grevelingenmeer en het Veerse Meer in Zeeland 10 miljoen glasalen uit. De sector doet dat om de bedreigde diersoort een handje te helpen: de glasalen - jonge palingen - kunnen moeilijk op eigen kracht het Nederlandse zoete water bereiken.

Palingen zwemmen vanuit hun geboorteplek in de Sargassozee voor de kust van Mexico naar Europa, maar kunnen hier vaak de rivieren en meren niet in vanwege waterkeringen.

Gedecimeerd

Wetenschappers en natuurbeschermers zijn kritisch omdat de palingstand sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is gedecimeerd, mede door overbevissing. De Europese Unie verplicht de palingvissers om een groot deel van de gevangen jonge glasalen uit te zetten in de binnenwateren.

Volgens stichting De Noordzee is het uitzetten van de glasaal een druppel op de gloeiende plaat. Er zouden jaarlijks minstens tien keer zoveel jonge palingen moeten worden uitgezet: "En dan nog zal het tientallen jaren duren voordat de palingstand weer normaal is", zegt een woordvoerder. De organisatie pleit voor een volledig vangstverbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl