NOS NieuwsAangepast

Belgische kernreactoren stilgelegd

In België zijn twee kernreactoren opnieuw stilgelegd wegens haarscheurtjes in het reactorvat. Het zijn reactoren in de kerncentrales van Doel en Tihange. Twee jaar geleden waren die reactoren bijna een jaar uit bedrijf toen voor het eerst haarscheurtjes werden ontdekt.

Uit nieuwe tests blijkt dat de reactoren toch kwetsbaarder zijn dan gedacht. Ze moeten opnieuw worden stilgelegd. De zogenoemde breuktaaiheid van het staal, die aangeeft hoezeer het bestand is tegen schokken, vermindert sneller dan verwacht.

Stroomtekort

Het Belgische Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) sluit niet uit dat de reactoren voorgoed dicht blijven. Eigenaar Electrabel onderzoekt de reactoren verder in samenwerking met het studiecentrum voor kernenergie in Mol. Ook wordt de productiecapaciteit van elektriciteit in België gemeten. Twee jaar geleden dreigde in de wintermaanden een stroomtekort door het stilleggen van de reactoren.

De controle werd uitgevoerd op een staalmonster. Eerdere tests waren vooral gebaseerd op theoretische modellen.

Voorwaarde

De resultaten van de nieuwe tests wijken af van wat men had verwacht op basis van die theoretische modellen, zegt Fanc-woordvoerster Nele Scheerlinck.

Het onderzoek naar de breuktaaiheid was in juni vorig jaar een voorwaarde van de toezichthouder voor het opnieuw opstarten van de centrales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl