NOS NieuwsAangepast

Van Gogh te koop op kunstbeurs

Een schilderij van Vincent van Gogh dat al decennialang in privébezit is, is deze maand voor het eerst weer te zien in het openbaar. Het werk, Moulin de la Galette, wordt tentoongesteld en te koop aangeboden op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht. Het moet minimaal 10 miljoen euro opbrengen.

Ooit was het doek in bezit van de Nederlandse schilder Isaac Israëls en van de Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie Ian Fleming zijn beruchte schurk Goldfinger baseerde. Het schilderij werd voor het laatst tentoongesteld in 1965.

Parijs

Van Gogh schilderde Moulin de la Galette in 1887, toen hij in Parijs woonde. Hij maakte meer schilderijen van dezelfde molen die vlak bij het huis stond dat hij in Parijs met zijn broer deelde.

Het doek van zo'n 55 bij 40 centimeter is gesigneerd. Dat is uitzonderlijk, Van Gogh signeerde zijn werk bijna nooit. Een etiket op de achterkant van het schilderij bewijst dat Moulin de la Galette te zien was op een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1905.

3 miljoen

In 2012 was een ander schilderij van Van Gogh te koop op de Tefaf, getiteld De Aardappelrooiers. Het is niet bekend of het is verkocht. De vraagprijs was 3 miljoen euro. Het was aangeboden door dezelfde Britse handelaar die nu Moulin de la Galette te koop aanbiedt. Niet bekend is of dit doek ook van dezelfde eigenaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl