NOS NieuwsAangepast

Miljardair leent Van Goghs uit

Het Noordbrabants Museum leent een half jaar lang twee schilderijen van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. De doeken zijn geschilderd door Vincent van Gogh. Ze zijn vanaf zaterdag, samen met negen andere schilderijen van Van Gogh, te zien in het museum in Den Bosch.

Carlos Slim is een van de rijkste mensen van de wereld. Vorig jaar probeerde hij met zijn bedrijf América Móvil KPN over te nemen.

Kennis

De directeur van het Noordbrabants Museum kwam per toeval in contact met een kennis van Slim. Die vroeg of het museum geïnteresseerd was in de schilderijen.

Vlak voor de jaarwisseling kreeg de directeur te horen dat de schilderijen, die in het Soumaya Museum in Mexico hingen, naar Den Bosch zouden komen.

Leerling

Dinsdag kwamen de schilderijen binnen. Het zijn de werken Schaapherder en Boerenwoning, die Van Gogh in Nuenen schilderde.

Van Gogh schilderde Schaapherder in 1884 in opdracht van de Eindhovense goudsmid en antiquair Antoon Hermans. Hij was ook een leerling van Van Gogh. Het doek was in 1903 voor het laatst te zien in Nederland.

Een jaar later, in 1885, schilderde hij Boerenwoning. Dat schilderij was in 1950 voor het laatst in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl