NOS NieuwsAangepast

Vlaamse wegpiraat aan de digitale schandpaal

Rechts inhalen, afsnijden, vól in de ankers - midden op de snelweg; ontmoet de Vlaamse verkeershufter die op oudjaarsdag werd gefilmd met de dashcam van Chris Verhaegen. In België is na onderstaand filmpje de discussie losgebarsten of zulke beelden wel gepubliceerd mogen worden. Verhaegen zette die namelijk op Facebook en de beelden zijn bijna 9000 keer gedeeld.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Chris Verhaegen.

Identificatie

Verhaegen was bang dat als hij de beelden niet zou publiceren, de politie het niet serieus zou behandelen. Dat vertelde hij in het Belgische radio-programma Hautekiet. Na het online zetten van de beelden, schakelde Verhaegen ook de politie in. Belgische media schrijven dat de BMW-coureur inmiddels is geïdentificeerd.

Niet iedereen is te spreken over de beelden, volgens hen komt de privacy van de bestuurder in het geding. Het nummerbord van de BMW is in de video volledig zichtbaar. De VRT schrijft dat zulke beelden eigenlijk niet gepubliceerd mogen worden, omdat die tot identificatie kunnen leiden.

Privacy

IT-recht-specialist Matthias Dobbelaere vindt dat de beelden niet gepubliceerd hadden mogen worden. "Nu krijg je een publieke lynchpartij op internet. Een juwelier uit Hasselt werd op basis van de nummerplaat bestempeld als de wegpiraat", vertelt hij in Hautekiet. Inmiddels heeft de politie bevestigd dat de man vals is beschuldigd.

Volgens de Privacycommissie in België kan het publiceren van de beelden ook een rol spelen in de eventuele rechtszaak. "Als de rechter oordeelt dat de privacy van de bestuurder geschonden is, dan kan dat tot een boete leiden", vertelt Eva Wiertz aan de VRT.

Nederland

Wat als jij rechts ingehaald wordt door een maniak op de snelweg die je vervolgens afsnijdt en treitert? In Nederland is het plaatsen van dit soort filmpjes niet per definitie verboden, legt privacyjurist Bart Schermer uit. "Er wordt per geval een afweging gemaakt tussen verschillende belangen, bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting en privacy. Om ergens een zaak van te maken kun je twee wegen kiezen: je kunt terecht bij het College Bescherming Persoonsgegevens of een civiele zaak aanspannen. Geen Stijl heeft weleens iets weg moeten halen, maar vaak komt het niet tot een zaak, want dan komt er alleen maar meer aandacht voor en procederen kost veel geld."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl