NOS NieuwsAangepast

De baas van Amazon: slim of gek?

Door NOS-internetexpert Rachid Finge

Drones in oorlogsgebieden, drones om mooie camerabeelden mee te maken en straks ook drones om pakketjes af te leveren. Als het aan internet-warenhuis Amazon ligt, is dat de toekomst. Of is dit slechts een marketingstunt?

De timing is perfect: drie weken voor Kerst praat een groot deel van het internet over Amazon, de plek waar je een groot deel van je kerstcadeaus zou kunnen kopen. Critici verwijten de media dat die met open ogen in een pr-trucje zijn getrapt. Maar kan het niet zowel een innovatief idee als perfect getimed plan zijn?

Bezos

De man achter Amazon, Jeff Bezos, is in Nederland niet zo bekend, maar hij is één van de belangrijkste spelers op het internet. Amazon is niet alleen de grootste webwinkel ter wereld, maar ook een plek waar grote en kleine bedrijven hun websites en andere online data kunnen onderbrengen. Adobe, Netflix, Spotify en zelfs de CIA: ze zijn allemaal klant bij Bezos.

Knap staaltje ondernemen: van een online boekenwinkel naar een leverancier van gigantische cloud-oplossingen.

Over boeken gesproken: in 2007 lanceerde Bezos de Kindle, de tablet die de toekomst van Amazon moest waarborgen, voor het geval dat niemand meer boeken zou kopen.

Inmiddels is Bezos ook eigenaar van de Washington Post, de legendarische Amerikaanse krant. Waarom is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bezos geeft toe dat hij maar weinig van nieuws weet, maar van distributie, zowel online als offline, weet hij alles. Mogelijk kan hij de journalistiek daarmee een betere toekomst op het web geven.

Bezorgdrones

In het programma 60 minutes van de Amerikaanse tv-zender CBS deed Bezos zijn plannen uit de doeken: drones die geheel automatisch pakjes van zo'n twee kilo kan bezorgen, het liefst op de dag dat je het product hebt besteld. Kan het?

Er zijn nog een hoop vragen. Hoe maak je zo'n drone betrouwbaar genoeg? Hoe zorg je ervoor dat ze niet zomaar uit de lucht vallen of op iemands hoofd landen? Wat als iemand niet thuis is? Wat als iemand zo'n drone voor de grap uit de lucht schiet? Wat als er straks honderden drones tegelijk door de lucht vliegen? Duidelijke antwoorden zijn er nog niet.

Zelfrijdende auto

Het idee van de bezorgdrone doet me denken aan de zelfrijdende auto. Autofabrikanten en bedrijven als Google zijn er al jaren druk mee. Steeds meer technische problemen worden opgelost en over een paar jaar zou een zelfrijdende auto een feit kunnen zijn, zolang de wet het maar toelaat. Bij drones is dat niet anders.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA houdt zich nog niet met drones bezig en het kan nog jaren duren voordat er regelgeving is die het plan van Bezos mogelijk maakt.

In Nederland worden drones simpel gezegd gezien als modelbouwvliegtuigjes. Je mag ze op afstand besturen en zo bijvoorbeeld video's maken, maar alleen voor recreatief gebruik. Commercieel gebruik van drones is niet toegestaan, tenzij je een speciale ontheffing hebt.

Bill Gates

Stunt of niet; een andere tech-gigant ziet er ook wat in. Bezos heeft bijval gekregen van niemand minder dan Microsoft-oprichter Bill Gates, al ziet hij er vooral een filantropische kant in: drones die medicijnen en andere hulpgoederen kunnen leveren aan mensen in de derde wereld, bijvoorbeeld op plekken waar hulpgoederen nu moeilijk af te leveren zijn.

Bezos zegt dat zijn drones over een jaar of vijf daadwerkelijk producten bezorgt. Gates noemt dat optimistisch.

Slim of gek?

Ik snap de critici wel. Bezos had dit plan ook maanden eerder of later kunnen presenteren, maar hij deed het uitgerekend vlak voor Kerst. Zo doe je dat nou eenmaal. Dat betekent niet meteen dat zijn plan slechts een lege huls is. De technologie is verder dan mensen zich realiseren en zeker in dunbevolkte gebieden liggen er mogelijkheden.

Critici zien veel problemen en bezwaren, maar doen onterecht alsof die onoplosbaar zijn. Tien of twintig jaar geleden was iets als Amazon of Bol.com zoals we dat nu kennen ook ondenkbaar geweest en cynisme had nooit een mens op de maan gebracht.

Zonder gekken als Bezos is er geen innovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl