Ajax stunt met zege op Barcelona

Ajax heeft in de Champions League een zeer knappe zege geboekt op Barcelona. De Amsterdammers waren in de Arena met 2-1 de Spaanse supersterren de baas en zijn daardoor nog volop in de race om een plek in de knock-out-fase.

Toegegeven, Barcelona miste Lionel Messi en had zich al geplaatst voor de volgende ronde. Maar de manier waarop Ajax de tegenstander in de eerste helft tegemoet trad was indrukwekkend. Vol durf en in een hoog tempo bracht het Barça in het nauw.

De eerste kans was voor Viktor Fischer, maar die stuitte nog op doelman Jose Manuel Pinto. In de negentiende minuut was het echter raak: uit een voorzet van Ricardo van Rhijn schoot Thulani Serero binnen.

Ajax zet door

Na een half uur kreeg Ajax een domper te verwerken. De ene uitblinker, Nicolai Boilesen, viel met een hamstringblessure geblesseerd uit. Een andere uitblinker, Daley Blind, verruilde daardoor het middenveld voor de linksback-positie. Veel maakte het niet uit.

De thuisploeg ging op dezelfde voet verder en Danny Hoesen zorgde zelfs voor de 2-0: de 22-jarige aanvaller was trefzeker na een geblokkeerd schot van Fischer. Hij is nu de eerste speler ooit die in één seizoen in de eredivisie, Jupiler League en Champions League scoorde.

Fout Van Rhijn

Vroeg in de tweede helft kantelde de wedstrijd. Van Rhijn ging flink in de fout en Joël Veltman moest aan de noodrem trekken. De kersverse international kreeg rood en Barcelona een strafschop. Xavi faalde niet.

In het vervolg was het eenrichtingsverkeer. De Amsterdamse verdediging was in last, maar verweerde zich kranig. Zo redde doelman Jasper Cillessen uitstekend op een wippertje van Neymar.

Applaus

De tien Ajacieden streden voor elke meter en werden daarvoor beloond. Na 93 minuten floot scheidsrechter Pavel Královec voor het einde en werden de roodwitten getrakteerd op een ovationeel applaus.

Barcelona leed zijn eerste nederlaag in 25 wedstrijden. Het laatste verlies dateerde van 1 mei 2013. In de halve finales van de Champions League werd toen met 3-0 verloren van Bayern München.

Milan

Omdat Milan met 3-0 won bij Celtic moet Ajax zijn laatste groepswedstrijd winnen in Milaan om de volgende ronde van de Champions League te halen. De Amsterdammers zijn al wel zeker van de derde plaats en een ticket voor de Europa League.