Curiosity vindt water op Mars
Onderzoeksrobot Curiosity heeft water gevonden op Mars. Het is voor het eerst dat de aanwezigheid van water op de rode planeet is bevestigd. Wetenschappers noemen de ontdekking buitengewoon interessant. De vondst is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Curiosity had eerder al aanwijzingen gevonden dat er op Mars water is, maar het molecuul zelf was nog niet ontdekt. Nu blijkt dat het allereerste schepje Marsgrond dat door het 'SAM'-apparaat in de buik van de robot is geanalyseerd, twee procent water bevat.
Het grondmonster bleek bij verhitting ook 'significante' hoeveelheden kooldioxide, zuurstof en zwavel te bevatten. Al die stoffen zijn min of meer homogeen over de planeet verdeeld, denken wetenschappers. Door stofstormen wordt de bovenste laag van de Marskorst voortdurend over de hele planeet verspreid.
Leven op Mars
De vondst is ook onder meer van belang voor toekomstige bemande missies naar Mars. Die worden een stuk makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van water.
Curiosity landde op 6 augustus 2012 op Mars. De missie moest onder meer de vraag beantwoorden of er ooit leven is geweest op de rode planeet. Eerder ontdekte Curiosity al dat Mars voldoet aan de voorwaarden die daarvoor nodig zijn.
De 'SAM' (Sample Analysis at Mars) in de buik van Curiosity heeft voor de bodemanalyse onder meer een gaschromatograaf, een massaspectrometer en een laserspectrometer. Daarmee kan de aanwezigheid van een grote verscheidenheid aan elementen, isotopen en chemische verbindingen worden gemeten.