NOS NieuwsAangepast

25 Leidse studenten weggestuurd

De Universiteit Leiden stuurt studenten aan de faculteit Rechtsgeleerdheid die niet binnen vier jaar hun bachelordiploma hebben gehaald weg.

De regel is in 2009 ingesteld en heeft dit jaar voor het eerst gevolgen voor 25 studenten.

Rechtszaak

De bachelor duurt normaal gesproken drie jaar. De cijfers die studenten in het tweede en derde jaar hebben gehaald vervallen op het moment dat ze langer dan vier jaar over hun studie doen. Volgens de Onderwijs- en examenregeling van de Universiteit Leiden kunnen de studenten niet opnieuw met dezelfde studie beginnen of de vakken over doen.

Een van de weggestuurde studenten is een rechtszaak begonnen tegen de universiteit.

Aanmaningen

D66-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen zegt tegen het Hoger Onderwijs Persbureau dat hij de handelwijze van de Universiteit Leiden bizar vindt en dat de universiteit in strijd met de wet handelt.

Volgens Rick Lawson, decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid, gaat het vooral om studenten die nooit hebben gereageerd op aanmaningen van de universiteit.

De regel zou van toepassing zijn op in totaal 137 studenten, maar 112 studenten tekenden met succes bezwaar aan bij de examencommissie. "Er zijn maar een stuk of tien studenten die volgens de examencommissie geen goed verhaal hadden en hun cijfers van het tweede en derde jaar verliezen. De andere vijftien hebben gewoonweg niet gereageerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl