NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak dreigt om thuiszorg

De gemeente Den Haag zal naar de rechter stappen als het kabinet de aangekondigde bezuinigingen op de thuiszorg niet van tafel haalt.

Wethouder Karsten Klein (CDA) roept staatssecretaris Van Rijn op de bezuinigingen terug te draaien. Als dat niet gebeurt, dan volgt een rechtszaak. Volgens de gemeente Den Haag zijn de bezuinigingen in strijd met de gemeentewet en met Europese verdragen.

Mantelzorgers

De gemeenten worden vanaf volgend jaar gekort op de huishoudelijke hulp en de begeleiding en verzorging van hulpbehoevenden. De korting loopt op tot 40 procent voor huishoudelijke hulp in 2015. Tegelijk wil staatssecretaris Van Rijn dat gemeenten ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Hij vindt dat daarvoor vaker familieleden en andere mantelzorgers moeten worden ingezet.

Klein zegt dat 6000 Hagenaars het risico lopen niet langer zelfstandig te kunnen wonen als de hulp vermindert. Hij denkt niet dat er veel meer mantelzorgers bij kunnen komen. Er zijn er in Den Haag al 79.000, van wie er veel overbelast zijn.

De bezuinigingen zijn volgens Klein in strijd zijn met de gemeentewet omdat die bepaalt dat de Rijksoverheid de kosten moet dragen van taken die de gemeenten verplicht zijn uit te voeren. "Hier is het de rijksoverheid die zegt: je moet doen wat je doet, en je krijgt daar minder geld voor. Dat is in strijd met de gemeentewet."

Ook zouden de bezuinigingen op gespannen voet staan met het recht op wonen, dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En ten slotte zouden ze botsen met het Europees Sociaal Handvest, dat ouderen recht geeft op sociale bescherming.

Risicovol

Volgens de wethouder wil Den Haag meewerken aan bezuinigingen, maar die moeten dan wel goed onderbouwd zijn. "De rijksoverheid zegt de hele tijd: mensen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat vind ik een hele goede zaak, maar als je dan juist gaat korten op die middelen die zorgen dat mensen thuis kunnen blijven wonen, dan is dat redelijk in strijd met elkaar."

"Als wij mensen zo lang mogelijk thuis willen laten wonen en we gaan vervolgens alle hulpvormen schrappen, dan staan ze over een jaar bij me op de stoep. Dan kijk ik naar het Rijk en zeg van: waar zijn die verzorgingstehuizen die jullie gesloten hebben, waar deze mensen nu moeten worden opgenomen. Dat vind ik risicovol en daar waarschuw ik voor!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl