'Dag van de Woede' in Egypte

In Egypte wordt rekening gehouden met nieuwe geweldsuitbarstingen. In het land zijn vandaag op tal van plaatsen grote demonstraties.

Leiders van de Moslimbroederschap hebben opgeroepen tot protestmarsen na het Vrijdaggebed op wat zij 'De dag van de Woede' noemen. De regering heeft al aangekondigd dat met scherp wordt geschoten als de politie of overheidsgebouwen worden aangevallen. Belangrijke overheidsgebouwen krijgen speciale bewaking en straten in de hoofdstad Caïro zijn afgesloten.

De VN-Veiligheidsraad heeft een dringend beroep gedaan op de regering en de Moslimbroederschap tot maximale terughoudendheid en vraagt beide partijen te werken aan verzoening.

Vastberadener

De Moslimbroederschap zegt dat het geweld van de afgelopen dagen de beweging alleen maar vastberadener heeft gemaakt.

Woensdag braken politie en leger twee protestkampen in Caïro op, waarbij honderden doden vielen. Het dodental in de twee kampen was bijna 400, terwijl bij geweld elders in het land nog ruim 200 doden vielen.

Gisteren vielen tegenstanders van de interim-regering overheidsgebouwen en koptische kerken aan. De regering beschuldigt aanhangers van de Moslimbroederschap van terrorisme en sabotage.

Geen coup

President Obama heeft laten weten dat een gezamenlijke legeroefening van het Amerikaanse en Egyptische leger in september niet doorgaat.

Washington heeft het ingrijpen door het leger geen coup genoemd. Als dat woord wel gebruikt wordt, is de jaarlijkse financiële steun van 1,3 miljard dollar aan Egypte in gevaar.

Het afzetten van president Morsi en het grootschalige geweld in Egypte leidt tot een steeds grotere verwijdering tussen Egypte en Turkije. De ambassadeurs zijn naar hun vaderland teruggeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl