NOS NieuwsAangepast

Code oranje voor groot deel land

Het KNMI heeft code oranje afgegeven in een groot deel van het land. Code oranje staat voor extreem weer, dat gevaarlijk kan zijn en tot schade en ongevallen kan leiden. Alleen in de drie zuidelijke provincies geldt een lichtere waarschuwing, code geel.

Eerder gold in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg ook code oranje. In het Zeeuwse Vrouwenpolder werden uit voorzorg mensen van het strand gehaald. Watersporters werden via Twitter gewaarschuwd een veilig heenkomen te zoeken. Toen de ergste buien in het zuiden voorbij waren, schaalde het KNMI af naar code geel.

Een strook zware onweersbuien dreef vanochtend rond 10.00 uur vanuit België het land binnen. Dit onweersgebied leidt tot zware regenval, onweer, windstoten en hagel.

Windstoten en hagelstenen

Ook in de rest van Nederland ontstaan vanmiddag buien. Vanwege de zeer vochtige lucht en de hoge temperaturen van 25 tot 31 graden kan elke bui uitgroeien tot een zware bui met onweer, hagel en zware windstoten.

De zware buien zullen lokaal zijn en kunnen leiden tot wateroverlast. De hagelstenen kunnen enkele centimeters groot zijn en voor schade zorgen.

Komende nacht en morgenochtend trekken de buien weg. Morgenmiddag schijnt vooral in het westen de zon. Bij weinig wind is het dan 20 tot 25 graden. De hittegolf komt dan zeer waarschijnlijk tot een einde en heeft daarmee zeven dagen geduurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl