NOS NieuwsAangepast

Kindontvoeringen Schiphol verijdeld

Op Schiphol zijn de afgelopen maand zeker drie kindontvoeringen voorkomen door extra controles van de Koninklijke Marechaussee. De dienst is een campagne begonnen om kindontvoeringen tegen te gaan.

Medewerkers van de marechaussee controleren behalve het paspoort van ouder en kind ook of er sprake is van ouderlijk gezag. Als daarover twijfel bestaat, doet de dienst ter plekke extra onderzoek. Sinds begin juni mochten in drie gevallen kinderen het land niet uit; in zeker een zaak is iemand aangehouden.

Twijfelgevallen zijn bijvoorbeeld kinderen met een andere achternaam dan de vader of moeder. Ook kinderen die met een oom of tante op reis gaan vallen onder de verscherpte controle. "In 99 procent van de gevallen klopt alles, maar soms moeten wij extra onderzoek doen", zegt een woordvoerder.

Kinderen moeten sinds vorig jaar een eigen paspoort hebben. Als ze met een van hun ouders op reis gaan, moet de ander daarvoor toestemming geven.

De marechaussee adviseert vaders en moeders die alleen met hun kind reizen om een formulier in te vullen. Dat kan narigheid bij de paspoortcontrole voorkomen. Het formulier is te vinden op marechaussee.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl