NOS NieuwsAangepast

Wilhelmina ruziet over botsing prins

Koningin Wilhelmina heeft in de jaren 30 met het ministerie van Waterstaat een conflict gehad over een auto-ongeluk van haar schoonzoon prins Bernhard in 1937. Dat blijkt uit documenten uit het Nationaal Archief die per 1 januari openbaar zijn geworden.

Prins Bernhard reed eind november '37 met zijn Ford cabriolet op een zandwagen in de buurt van Diemen. Hij werd in een Amsterdams ziekenhuis opgenomen met hoofdwonden en een hersenschudding.

Een week na het ongeluk stuurde het Kabinet der Koningin namens Wilhelmina een briefje aan de minister van Waterstaat, Johannes van Buuren. Daarin wordt geschreven over "nalatigheid van de betrokken autoriteiten".

Zeven kantjes

Nog geen 2 weken daarna antwoordt de minister met een brief van zeven kantjes. Van Buuren is zelf gaan kijken op de plek des onheils en heeft een rapport opgesteld. "(..) Ook heb ik mij persoonlijk ter plaatse van het ongeval van den toestand op de hoogte gesteld, teneinde mij een zo volledig mogelijk oordeel omtrent het gebeurde te kunnen vormen."

In de brief staat verder dat er voldoende waarschuwingstekens aanwezig waren. Volgens de minister stonden er drie borden rond het punt waar de zandwagens de doorgaande weg opkwamen.

Er is volgens Van Buuren dan ook geen sprake van nalatigheid. "Voor het gebeurde kan naar mijn ernstige overtuiging geen der onder mijn Departement behoorende ambtenaren geacht worden onmiddellijk verantwoordelijk te zijn, aangezien door geen dier ambtenaren een nalatigheid is gepleegd."

Antwoord Wilhelmina

Twee maanden later, eind februari 1938, stuurt het Kabinet der Koningin een antwoord van vijf kantjes. Wilhelmina is toch niet tevreden over de waarschuwingstekens op de plaats van het ongeluk. "Hare Majesteit is van meening, dat (...) het punt waar het voornamelijk op aankomt is de vraag of er al dan niet behalve aan de Amsterdamsche ook aan de Baarnsche zijde waarschuwingstekens geplaatst hadden dienen te worden."

Uiteindelijk werd op de plaats van het ongeluk, naar tevredenheid van de koningin, een extra waarschuwingsbord neergezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl