600 banen weg bij Van Gansewinkel
Afvalverwerker Van Gansewinkel schrapt 600 banen in Nederland en België. Bij 300 hiervan gaat het om gedwongen ontslag.
Van de gedwongen ontslagen vallen er 200 in Nederland en 100 in België. Het gaat hierbij vooral om staf en ondersteunende functies. Chauffeurs en beladers blijven grotendeels buiten schot.
Volgens topman Cees van Gent is de reorganisatie nodig "om ons marktleiderschap in de Benelux te versterken."
Minder bedrijfsafval
Van Gansewinkel heeft het moeilijk door de economische crisis. Bedrijven produceren minder, waardoor ook minder bedrijfsafval is. Bedrijven zijn de belangrijkste klanten van Van Gansewinkel. Zo'n 80 procent van de omzet komt daar vandaan. Ook zijn er te veel verbrandingsovens, waardoor het Eindhovense bedrijf scherp op de prijs moet concurreren om klanten binnen te halen en te behouden.
Volgens FNV Bondgenoten is dat niet de enige reden dat het slecht gaat met Van Gansewinkel. Het bedrijf werd in 2007 overgenomen door investeerders KKR en CVC. De aankoopsom van ruim 2 miljard euro kwam voor een groot deel als schuld op de balans te staan. "Daardoor heeft het bedrijf nu te kampen met hele hoge rentekosten," zegt bestuurder Huub van den Dungen.
Interne strubbelingen
De afgelopen tijd rommelde het in de top bij het bedrijf. In april van dit jaar trad toenmalig topman Ruud Sondag af vanwege een verschil van mening over het beleid. Ook de operationeel directeur stapte op. In juni vertrokken twee commissarissen.
Van Gansewinkel zamelt afval in en bewerkt dit tot grondstoffen en energie. Behalve in Nederland en België is het bedrijf ook actief in Tsjechië, Polen, Frankrijk, Hongarije en Portugal. De jaaromzet bedraagt 1,2 miljard euro.