liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ongeregeldheden bij betogingen Parijs • 'Vaccinatie-eis voor fans Premier League'

  • Welkom in het coronaliveblog van zaterdag 24 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 5323 nieuwe besmettingen, 504 coronapatiënten in ziekenhuizen, van wie 116 op de IC.
  • Protesten tegen coronamaatregelen in meerdere landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Italië.
  • Maatregelen Suriname iets versoepeld.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog van zaterdag af. Zondag starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Goedenacht!

Ook Nederlandse roeicoach positief getest in Tokio

Op de Olympische Spelen heeft een vijfde lid van Team NL positief getest op corona. Het is roeicoach Josy Verdonkschot, die volgens de richtlijnen in quarantaine is gegaan.

Verdonkschot had een andere vlucht genomen dan sporters en begeleiders die eerder corona opliepen. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en een ander staflid van de roeiploeg zaten allemaal in dezelfde KLM-vlucht van vorige week zaterdag. Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff zat in dit toestel.

Meerdere vrouwenboten worden door Verdonkschot begeleid, maar volgens hem zal zijn quarantaine geen invloed hebben op de prestaties. "Ons programma zit goed in elkaar, we weten van elkaar wat we kunnen en moeten doen. Het wegvallen van de coach heeft op dit moment geen invloed meer."

'Mogelijk alleen gevaccineerde fans bij Premier League-wedstrijden'

De Britse regering overweegt om vanaf oktober alleen volledig gevaccineerde fans toe te laten bij wedstrijden in de Premier League. De eis zou ook gelden voor andere evenementen met meer dan 20.000 toeschouwers, melden Britse media.

Volgens persbureau PA wordt er momenteel overlegd met clubs in de Premier League over de vaccinatie-eis. De Britse regering zou de maatregel ook overwegen voor het publiek van wedstrijden in lagere divisies.

Ook The Sunday Telegraph besteedt er aandacht aan:

Afgelopen week kwam ook naar buiten dat de Britse regering overweegt om van spelers in de Premier League een vaccinatie te eisen.

Duizenden Italianen protesteren tegen aanscherping coronaregels

Ook in Italië hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de maatregelen en tegen de coronapas. Vanaf 6 augustus moeten Italianen een gezondheidspas laten zien om bepaalde openbare gebouwen binnen te komen.

Op zeker tachtig pleinen in verschillende steden hebben mensen gedemonstreerd. Onder meer in Rome, Milaan, Turijn en Napels gingen mensen massaal de straat op. In de hoofdstad braken rellen uit en moest de politie optreden.

Betogers droegen spandoeken met teksten als 'weg met de dictatuur', 'tegen het slavernijpaspoort' en 'stop de covidzwendel'.

Ook in Turijn gingen mensen massaal de straat op

Traangas ingezet bij demonstratie Parijs

De oproerpolitie in Parijs heeft traangas gebruikt toen er ongeregeldheden uitbraken bij een demonstratie tegen coronabeperkingen en de 'gezondheidspas'. Er werd ook een waterkanon ingezet. De politie probeerde demonstranten terug te dringen in de buurt van treinstation Saint-Lazare. Demonstranten hadden daar een politiemotor met daarop twee agenten omvergegooid.

Op beelden van een lokaal televisiestation is een grote politiemacht te zien in de straten van de hoofdstad. Ook op de bekende straat de Champs-Élysées, in het centrum, ontstonden schermutselingen tussen politie en de betogers. Ook daar werd traangas afgevuurd en werd het verkeer stilgelegd.

Bij een ander protest in het westen van de stad droegen demonstranten spandoeken met de tekst 'Stop de dictatuur'. Volgens verschillende buitenlandse persbureaus werd dat protest geïnitieerd door extreemrechtse politici.

Ook in andere delen van Frankrijk gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de maatregelen. Onder meer in Marseille, Montpellier, Nantes en Toulouse werden betogingen gehouden.

Suriname laat teugels iets vieren, onder meer avondklok verkort

De coronamaatregelen in Suriname zijn iets versoepeld. Zo is de avondklok naar 21.00 uur gebracht, drie uur later dan de afgelopen 2,5 maand het geval was. Surinamers mogen tot 06.00 uur 's ochtends niet de straat op.

Ook mogen er weer toetsen worden afgenomen op middelbare scholen en mogen mensen weer met tien man tegelijk bij elkaar komen. Daarnaast mogen recreatieoorden, casino's, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden en kansspelkantoren weer open.

De regering roept de bevolking op om zich strikt aan de nieuwe regels te houden en alleen de straat op te gaan als het echt noodzakelijk is. De nieuwe maatregelen duren tot 6 augustus.

Demonstratie Amsterdam rustig verlopen

De demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen is rustig verlopen. Volgens de politie waren er geen bijzonderheden. De betoging duurde tot ongeveer 17.00 uur.

Er deden een paar duizend mensen mee aan de demonstratie die in Nieuw-West werd gehouden. Hoeveel precies is niet duidelijk.

De organisatie wilde eigenlijk in het Westerpark verzamelen en door de Amsterdamse binnenstad wandelen. Dat werd verboden door locoburgemeester Moorman, onder meer omdat het daar te druk is.

Opnieuw duizenden in Frankrijk de straat op tegen 'coronapas'

In Frankrijk zijn, net als vorige week, duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de 'gezondheidspas' en tegen verplichte inentingen. Onder de betogers bevinden zich extreemrechtse activisten, zegt persbureau AP. De eerste grote demonstraties zijn in het zuiden van het land gemeld: met name in Valence, Narbonne en Pau.

Ook in hoofdstad Parijs protesteren duizenden mensen uit onvrede met de maatregelen. Vorige week demonstreerden meer dan 100.000 Fransen tegen de aangescherpte coronaregels. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zeker 114.000 mensen op de been.

Opnieuw duizenden in Frankrijk de straat op tegen 'coronapas'

5323 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5323 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1102 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7255 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 27 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 504 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 477), van wie 116 op de IC (gisteren: 107), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 1 dode per dag een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 99 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 43.

Klompjesbasketbal verdrijft verveling in quarantainehotel

Taekwondoka Reshmie Oogink moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan na een positieve coronabesmetting. Ze zit nu tien dagen vast in een quarantainehotel en probeert zich op de tweede dag te vermaken.

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Amsterdam

In Amsterdam zijn duizenden mensen op de been bij een demonstratie tegen onder meer de coronamaatregelen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet te zeggen.

Veel demonstranten lopen met vlaggen van andere landen. Ook zijn er betogers met gele paraplu's, die ook bij eerdere protesten te zien waren. Sommigen dragen borden met teksten als 'Wanneer wordt de politie wakker', 'Freedom for all' en 'Rage against vaccine'.

Coronademo Amsterdam

Nachtelijk borrelprotest door Eindhovense horeca

Zo'n honderdvijftig horecaondernemers en hun personeel hebben vannacht demonstratief op het Stadhuisplein in Eindhoven geborreld. De actie begon om middernacht en was een protest tegen de coronaregels.

Omdat de besmettingscijfers flink zijn gestegen, moet de horeca sinds 10 juli om middernacht dicht. Na dat moment mag personeel van de gemeente Eindhoven ook niet meer een afzakkertje nemen. De gemeente dreigde twee horecazaken twee weken lang te sluiten, omdat het personeel daar afgelopen week zat na te borrelen op een (gesloten) terras.

De rechter draaide die maatregel in een kort geding terug. Maar de Eindhovense horecaondernemers zijn boos en sleepten vannacht demonstratief hun terrasstoelen en tafels naar het plein voor het stadhuis. "We willen met deze actie laten zien dat wij gerust een drankje kunnen doen als we hard gewerkt hebben in de horeca", aldus Roland van de Gevel van het Belgisch Biercafé bij Omroep Brabant. "Als wij niet op onze eigen grond mogen naborrelen, dan doen we dit bij burgemeester Jorritsma voor de deur", vult zijn collega Youri de Bok aan.

De actie werd na drie kwartier beëindigd. Agenten besloten het plein te ontruimen, nadat rondhangende jongeren de confrontatie waren aangegaan met de politie. Drie personen werden opgepakt. De horecaondernemers waren toen al in alle rust naar huis gegaan.

Nachtelijk protest door Eindhovense horeca

Brazilië meldt ruim 100.000 nieuwe besmettingen door inhaalslag

In Brazilië zijn afgelopen dag bijna 109.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een ruime verdubbeling in vergelijking met de dag ervoor. De plotselinge stijging komt doordat de staat Rio Grande do Sul de coronagegevens van de afgelopen 500 dagen in een keer heeft doorgegeven. Het gaat om 64.000 coronagevallen.

Brazilië rapporteerde onlangs het laagste aantal nieuwe dagelijkse coronagevallen sinds januari. Ongeveer 17 procent van de volwassen Brazilianen is volledig gevaccineerd, 40 procent heeft één prik gehad.

NOS-commentator Jeroen Elshoff positief getest bij Olympische Spelen

Elshoff is de vijfde Nederlander die in Tokio positief is getest. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en een staflid van de roeiploeg gingen hem voor.

De vijf Nederlanders zaten vorige week zaterdag allemaal op dezelfde KLM-vlucht van Amsterdam naar Tokio, de KL861. De luchtvaartmaatschappij noemt de besmettingen heel vervelend, maar stelt dat er "geen aanwijzingen" zijn dat ze in het vliegtuig besmet zijn geraakt.

"Uit onderzoek van de WHO en de IATA blijkt dat het risico om aan boord van een vliegtuig met een virus te worden besmet gering is", laat KLM weten. De vliegtuigmaatschappij wijst verder op maatregelen die aan boord worden genomen om het besmettingsgevaar te verkleinen, zoals de "grondige reiniging".

Duizenden demonstreren tegen coronabeperkingen in Australië

In de Australische stad Sydney hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen de coronaregels. Ook in Melbourne en Brisbane waren protesten.

In Sydney liepen de betogers een mars door de stad. Ze riepen "vrijheid" en hadden spandoeken bij zich. Hier en daar kwam het tot opstootjes tussen demonstranten en de politie. Er zijn 57 mensen opgepakt; meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Inwoners van Sydney en omgeving zitten vandaag precies vier weken in een lockdown. Het aantal besmettingen is daar flink gestegen als gevolg van de besmettelijkere deltavariant. In de deelstaat New South Wales, waar Sydney in ligt, zijn de afgelopen 24 uur een recordaantal van 164 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In Australië is nu ruim 15 procent van de inwoners van 16 jaar en ouder volledig gevaccineerd.

Duizenden Australiërs demonstreren tegen coronabeperkingen

RIVM ziet verbetering na weken van stijgende coronacijfers

Het aantal nieuwe coronabesmettingen zit na enkele weken van sterke groei nu in een dalende trend. De aanscherping van de coronamaatregelen op 10 juli lijkt te werken, al zijn de dagelijkse besmettingscijfers nog steeds hoog. Het RIVM is voorzichtig positief, zegt Jaap van Dissel in zijn tweewekelijkse gesprek met de NOS.

Hanoi stelt lockdown van twee weken in

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is een lockdown van vijftien dagen afgekondigd. Dat is het gevolg van een toenemend aantal besmettingen in de Mekongdelta.

De komende weken is het in Hanoi verboden om buiten met meer dan twee mensen samen te komen. Alleen overheidsgebouwen, ziekenhuizen en essentiële winkels mogen open blijven. Afgelopen etmaal werden in het land, dat 96,5 miljoen inwoners telt, ruim 7000 besmettingen geregistreerd.

5000 besmettingen werden in de regio rond Ho Chi Minh-stad vastgesteld. Ho Chi Minh-stad, de grootste stad van het land, blijft tot in ieder geval 1 augustus in lockdown.

Sinds april zijn in Vietnam zo'n 83.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus.

IJsland draait versoepelingen terug om deltavariant

IJsland draait reeks coronaversoepelingen van eind juni terug. Groepen mogen nog uit maximaal tweehonderd mensen bestaan, IJslanders moeten weer minimaal een meter afstand houden en bars en restaurants gaan om 23.00 uur weer dicht. Ook geldt er weer een mondkapjesplicht binnen.

Ruim 80 procent van de bevolking boven de 16 jaar is volledig gevaccineerd, maar desondanks rukt de delta-variant op in het land. Het gaat per dag om tientallen nieuwe besmettingen op een bevolking van ongeveer 357.000 inwoners. Driekwart van de nieuwe besmettingen is vastgesteld bij mensen die al volledig zijn ingeënt.

IJsland was het eerste land in Europa dat een einde maakte aan de meeste coronamaatregelen. Begin juli hief het ook de gezondheidscontroles voor gevaccineerde reizigers op, maar ook die versoepeling is weer teruggedraaid. De aangescherpte maatregelen gelden in elk geval tot 13 augustus.

'CoronaCheck-app vertoont nog kinderziektes'

Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegenover De Telegraaf dat het coronapaspoort nog kampt met kinderziektes. Die kunnen ertoe leiden dat mensen die recht hebben op een QR-code er toch geen krijgen. Volgens de krant zijn mogelijk honderdduizenden mensen kortere of langere tijd gedupeerd. Soms kunnen ze daardoor bijvoorbeeld niet op reis.

Zo zouden streepjes en trema's in namen die niet in het systeem zijn ingevoerd voorkomen dat je een QR-code krijgt. Ook lukt het niet om 70.000 mensen van wie de geboortedatum niet volledig bekend is een code te geven. Ook vergeten GGD-medewerkers wel eens het vakje 'volledig gevaccineerd' aan te klikken.

Het ministerie van Volksgezondheid laat de krant weten dat er hard gewerkt wordt om de problemen op te lossen.

'Kabinet moet nu nadenken over het beleid na de zomervakantie'

Het kabinet moet nu al bedenken hoe het coronabeleid er na de zomervakantie uit moet zien. Daarvoor pleit Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, in Nieuwsuur.

Schellekens maakt deel uit van het RedTeam, een team van twaalf kritische experts dat naast het Outbreak Management Team meedenkt over de aanpak van het coronavirus. Hij zegt de urgentie in het kabinetsbeleid te missen. Schellekens vindt dat de regering zich moet buigen over hoe de zorg dit najaar kan blijven draaien, hoe de scholen veilig open kunnen en hoe het verder moet met de horeca. "Dat is een maatschappelijk probleem, die vragen moeten we agenderen. Het vaccineren alleen is niet genoeg. Als het kabinet inzet op vaccineren alleen, dan zullen we in de problemen komen. Er moet meer gebeuren."

Wat hem betreft, moet het kabinet meer inzetten op het voorkomen van besmettingen. "De WHO adviseert een andere strategie, namelijk veel meer sturen op besmettingen in plaats van ziekenhuisopnamen. Waar wij voor pleiten is: stuur nou op besmettingen, dan hou je de besmettingen laag, je spaart de zorg en je spaart het bedrijfsleven."

Welkom

Welkom in het coronablog van zaterdag 24 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.