Schip vaart tegen brug in Groningen, enorme schade

In Groningen is vannacht een schip tegen een brug aangevaren. De schade is zeer groot, zegt Rijkswaterstaat. Zo staat het brugdek schuin en is een deel van de brug zelf beschadigd. De schipper is verhoord. De Landelijke Eenheid heeft bekendgemaakt dat hij niet onder invloed was op het moment van het ongeluk. Ook zijn er geen technische mankementen op het schip vastgesteld die de botsing kunnen verklaren.

De schade is vanuit de lucht goed te zien:

Dronebeelden: veel schade aan brug Groningen

Het schip botste kort na middernacht op de Gerrit Krolbrug, over het Van Starkenborghkanaal. Op het moment van de aanvaring reed er een scooterrijder op de brug. Volgens de politie is de man licht gewond geraakt.

De brug is van groot belang voor het fietsverkeer, met dagelijks zo'n 15.000 fietsers. Ook voor het scheepvaartverkeer is de brug zeer belangrijk, zegt Middendorp van Rijkswaterstaat. "Het is de doorgaande snelweg van Amsterdam naar Duitsland. Bij ons heet het de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, en dat is levensader over het water. Dus het is van groot belang dat die weer beschikbaar komt."

Ontzettende knal

Een omwonende, die in de voormalige brugwachterswoning woont, zegt dat hij "een ontzettende knal" hoorde. "Mijn huis trilde helemaal. Ik dacht: is er een bom gevallen?" Buiten zag hij dat de brug was geramd. "Toen zag ik dat het schip aanmeerde, en zag ik een bemanningslid. Die sprak ik aan in het Engels. Hij zei: we hebben de brug gewoon niet gezien."

Volgens RTV Noord is het niet de eerste keer dat er een schip botst op de Gerrit Krolbrug. Ook kampt de brug, die zo'n 100 jaar oud is, regelmatig met storingen.

'De minister moet in de benen'

PvdA-Kamerlid Nijboer uit Groningen wil dat er actie vanuit Den Haag komt. Twee jaar geleden werd ook de verderop gelegen Paddepoelsterbrug over het kanaal geramd, en het duurt vermoedelijk nog tot 2025 voor er een nieuwe brug ligt. "Omwonenden fietsen elke dag vele kilometers om. De minister moet in de benen. Het gebeurt te vaak en duurt te lang", zegt hij op Twitter.

De gemeente Groningen wil ook dat er een snelle oplossing komt. "De gevolgen voor fietsers, voetgangers en automobilisten zijn groot", laat een woordvoerder weten. "We zijn met Rijkswaterstaat in overleg over een oplossing."

Deze omwonende hoorde kort na middernacht een enorme knal:

Omwonende na harde knal: 'Ik dacht: is het een bom?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl