Barcelona zit diep in de schulden door onder meer de aankoop van Antoine Griezmann
NOS Voetbal

Nieuwe domper voor Barcelona, club moet staatssteun terugbetalen

Binnen de lijnen mag het Barcelona weer aardig voor de wind gaan, daarbuiten rommelt het gestaag door. Drie dagen na de inval van de Spaanse politie en arrestatie van oud-voorzitter Josep Maria Bartomeu vanwege het soapwaardige 'Barçagate', kreeg de club de zoveelste financiële domper te verwerken.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde donderdag dat Barcelona tussen 1990 en 2016 onrechtmatig belastingvoordeel, oftewel staatssteun, heeft genoten. De club kan daarom een flinke naheffing van de Spaanse fiscus tegemoet zien.

Om hoeveel geld het precies gaat, is onduidelijk. Eerder oordeelde een lager gerechtshof van de Europese Unie dat de belastingvoordelen op minder dan 5 miljoen euro uitkwamen. Maar dat men in Barcelona momenteel elke euro driemaal moet omdraaien, maakt het oordeel van het Hof van Justitie pijnlijk.

Josep Maria Bartomeu werd maandag opgepakt voor zijn rol in 'Barçagate'

Door financiële miskleunen als het aantrekken van Philippe Coutinho (145 miljoen euro), Antoine Griezmann (120 miljoen) en Ousmane Dembélé (140 miljoen) en het duizelingwekkende contract van Lionel Messi kampt de Spaanse grootmacht met een enorme schuldenlast.

In totaal heeft Barcelona 1,1 miljard euro bij schuldeisers uitstaan, en dat bedrag groeit gestaag door zolang de inkomsten vanwege de coronacrisis tegenvallen.

Lionel Messi verdient tussen 2017 en 2021 liefst 555 miljoen euro

De zaak die donderdag ten einde kwam dateert van 2016, toen naast Barcelona ook aartsrivaal Real Madrid, Athletic Club en Osasuna werden opgedragen de ten onrechte verkregen staatssteun terug te betalen.

De andere drie clubs gingen niet tegen de beslissing in beroep, Barcelona wel. De Catalanen kregen in eerste instantie ook gelijk, maar dat arrest is nu nietig verklaard waarmee het beroep definitief is verworpen.

Barcelona, Real Madrid, Athletic Club en Osasuna werden jarenlang aangemerkt als non-profitorganisaties, waardoor de clubs maar 25 procent in plaats van 30 procent winstbelasting hoefden te betalen.

Eerder deze week vertelde correspondent Edwin Winkels over de situatie bij FC Barcelona, naar aanleiding van de politie-inval bij de club.

'Het is een zooitje bij Barcelona en nu brokkelt ook het prestige van de club verder af'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl