Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen
NOS Wielrennen

WK wielrennen in Imola: komende vier dagen uitgebreid aan bod bij de NOS

De Tour de France en de Giro Rosa zijn nog geen week afgelopen of het volgende grote wielerevenement staat alweer voor de deur. De komende vier dagen wordt op en rond het racecircuit van Imola gestreden om de regenboogtruien.

Uiteraard is de NOS erbij. Vanaf vandaag tot en met zondag volgen we alle ontwikkelingen op de voet.

WK wielrennen 2020

Oorspronkelijk zou in het Zwitserse Aigle gestreden worden om de wereldtitels, maar de ontwikkeling van de coronapandemie zette daar een streep door. In Imola vond de internationale wielerfederatie UCI een alternatief, zij het in afgeslankte vorm. Zo werd de wereldtitelstrijd voor junioren, beloften en de gemengde tijdrit geschrapt.

De profs (mannen en vrouwen) zijn er wel voor de tijdrit en de wegwedstrijd. Alle races, van de tijdrit voor vrouwen op donderdag tot de wegwedstrijd voor mannen op zondag, worden rechtstreeks door de NOS uitgezonden op NPO 1 of de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Tijdens de wegwedstrijden op zaterdag en zondag is er ook een liveblog om de laatste ontwikkelingen te duiden.

Van der Breggen en Van Dijk

Bij de grotendeels vlakke tijdrit voor vrouwen zetten Anna van der Breggen en Ellen van Dijk - de vervangster van Annemiek van Vleuten - donderdag namens Nederland de aanval in op Chloé Dygert.

De Amerikaanse titelverdedigster (23) wordt ook dit jaar gezien als favoriet, al reed ze sinds het WK in Yorkshire nog geen enkele wegkoers.

Toch twijfelt niemand aan haar vorm: eind februari werd Dygert nog met overmacht wereldkampioen op de baan in de individuele en de ploegenachtervolging.

Winnaars 2019

Mannen elite Vrouwen elite
Weg: Mads Pedersen (Den) Weg: Annemiek van Vleuten
Tijdrit: Rohan Dennis (Aus) Tijdrit: Chloé Dygert (VS)

Oud-wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin gaat een dag later de strijd aan met onder anderen Rohan Dennis (de kampioen van de laatste twee jaar), Filippo Ganna, Victor Campenaerts, Geraint Thomas, Rémi Cavagna, Stefan Küng en Wout van Aert.

Ook Jos van Emden zou goed uit de voeten moeten kunnen op het parcours voor de grote versnelling. Tourwinnaar Tadej Pogacar en Primoz Roglic slaan de tijdrit over en richten zich op de wegwedstrijd.

35 jaar na Zoetemelk

Die wegwedstrijd op zondag telt 258,2 zware kilometers, waarin er flink geklommen moet worden. Inmiddels is het alweer 35 jaar geleden dat Joop Zoetemelk 160 kilometer noordelijker in Italië de laatste Nederlandse wereldkampioen werd.

Voor bondscoach Koos Moerenhout was Bauke Mollema het ideale speerpunt op het lastige parcours van Imola. Mollema brak echter zijn pols en onderarm in de Tour en dus is Dumoulin - de nummer vier van 2018 - ook in de wegrace de kopman.

Selectie WK op de weg

Vrouwen elite Mannen elite
Anna van der Breggen Tom Dumoulin
Annemiek van Vleuten * Antwan Tolhoek
Marianne Vos Pascal Eenkhoorn
Chantal van den Broek-Blaak Dylan van Baarle
Amy Pieters Pieter Weening
Demi Vollering Sam Oomen
Ellen van Dijk Martijn Tusveld
Floortje Mackaij Nick van der Lijke
* beslist vrijdag over deelname

Bij de vrouwen, die zaterdag 143 kilometer voor de wielen krijgen, is de kans op succes groter. Met Marianne Vos (2006, 2012, 2013), Chantal Blaak (2017), Van der Breggen (2018) en natuurlijk Annemiek van Vleuten (2019) ging de regenboogtrui in vijf van de laatste acht jaar mee naar Nederland.

Ook dit jaar zou Van Vleuten de topfavoriet zijn geweest, maar een ongelukkige valpartij in de leiderstrui tijdens de Giro Rosa schakelde haar uit. Tenminste, dat was de verwachting.

Maar Van Vleuten zou Van Vleuten niet zijn als ze niet alles op alles zou zetten. Vrijdag beslist ze - met brace om haar pols - of ze haar wereldtitel zaterdag in de wegwedstrijd verdedigt.

Bekijk hieronder hoe Annemiek van Vleuten in 2019 op grootse wijze de wereldtitel op de weg in de wacht sleept:

Van Vleuten pakt WK-goud na sensationele solo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl