Het dierenopvangcentrum in aanbouw bij Doorwerth
NOS NieuwsAangepast

Stikstofvrij bouwen: 'Bouwers kunnen soms meer dan ze denken'

Het uitgeven van vergunningen in de bouw moet komend jaar eindelijk weer op gang komen. Dat is het doel van de stikstofnoodwet die anderhalve week geleden in de Eerste Kamer behandeld werd. De vergunningverlening ligt al maandenlang stil. Maar volgens vooruitstrevende ondernemers in de bouw is er ook een andere oplossing: stikstofvrij bouwen.

Grote bouwondernemingen gebruiken nu vooral materialen als beton en steen. Ook wordt er nog maar weinig geïnvesteerd in elektrische machines. Maar door gebruik van hout en elektrische hijskranen kan er stikstofarm of zelfs stikstofvrij gebouwd worden, stellen twee ondernemers die in Doorwerth een stikstofvrij project hebben gedaan. Hierdoor was het voor hen veel makkelijker om een vergunning te krijgen.

De bouw van een wildopvang-project in Doorwerth, tussen Wageningen en Arnhem, leek te stranden als gevolg van de stikstofproblematiek. De locatie ligt midden in het Natura 2000-gebied De Boersberg en had al een vergunning, toen de Raad van State oordeelde dat Natura 2000-gebieden niet genoeg beschermd worden. Hoewel het project nauwelijks stikstof uitstoot, moest de uitstoot bij het bouwen terug naar nul vanwege de locatie.

Aannemer Jan-Willem van Engen legt uit hoe ze stikstofarm bouwen:

Stikstofarm bouwen

Volgens aannemer Jan-Willem Van Engen verkijken veel bouwers zich op de mogelijkheden en blijven ze ten onrechte steken in een traditionele manier van werken met steen, beton en machines die lopen op diesel. "We stoten in dit project nauwelijks stikstof uit en we slaan veel CO2 op omdat we zoveel hout gebruiken, dus dit helpt heel erg in de problematiek. Bouwers kunnen soms meer dan ze aanvankelijk denken."

Van Engen bedacht de oplossing samen met architect Daan Bruggink. Die snapt dat het voor grote bouwondernemingen moeilijk is veranderingen door te voeren. "Maar ik denk niet dat ze eraan ontkomen om langzaam die omslag te maken."

Bruggink heeft contact met grotere bouwondernemingen en een woningcorporatie die kijken of de duurzame manier van bouwen op grote schaal kan worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl