NOS Sport

Wereldkampioen Márquez sluit MotoGP-seizoen in Valencia in stijl af

Bij afscheid Lorenzo wint Márquez ook laatste MotoGP-race van 2019

Wereldkampioen Marc Márquez heeft bij de Grand Prix van Valencia zijn twaalfde zege van het jaar in de MotoGP geboekt. De 26-jarige Spanjaard, die al begin oktober zijn zesde wereldtitel in de koningsklasse veiligstelde, won in eigen land de laatste race van het seizoen voor de Fransman Fabio Quartararo en de Australiër Jack Miller.

Márquez' landgenoot Jorge Lorenzo, die drie wereldtitels in de MotoGP op zijn naam heeft staan, sloot zijn racecarrière af met de dertiende plaats.

Quartararo was voor de zesde keer dit seizoen vanaf pole vertrokken, maar slaagde er tijdens de race niet in Márquez achter zich te houden. De Franse Yamaha-rijder moest daardoor voor de vijfde keer dit seizoen genoegen nemen met de tweede stek. Het was telkens dezelfde coureur die hem van de winst hield.

Spaans succes in Moto3

Sergio Garcia sloot het Moto3-seizoen feestelijk af: hij boekte zijn eerste overwinning. De 16-jarige Spanjaard bleef de Italiaan Andrea Migno nipt voor, terwijl zijn leeftijds- en landgenoot Xavier Artigas, die in Valencia zijn debuut maakte, als derde eindigde.

Sergio Garcia aan de leiding in de Moto3-race bij de Grand Prix van Valencia

De laatste race van het jaar in de Moto3 kende een herstart, nadat de wedstrijd na een massale crash was stilgelegd. Vroeg in de race gingen in bocht elf meerdere coureurs hard onderuit, onder wie wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta uit Italië. De Spanjaard Jaume Masia en de Italiaan Dennis Foggia werden naar het ziekenhuis gebracht.

Na de herstart ontspon zich een enerverende race, waarin 'rookie' Artigas brutaal de leiding nam. Met nog iets meer dan twee ronden te gaan moest hij na een stuurfout de koppositie afstaan aan Migno. Die zag op zijn beurt kort daarop Garcia binnendoor komen.

De overwinning in de Moto2-klasse ging naar de Zuid-Afrikaan Brad Binder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl