Teleurstelling bij de Nederlandse volleybalsters na het verloren duel met Servië

Volleybalsters afgetroefd door Servië op wereldbekertoernooi

De Nederlandse volleybalsters hebben bij het wereldbekertoernooi in Japan de tweede nederlaag geleden. Nadat Oranje woensdag met 3-0 onderuit was gegaan tegen de Verenigde Staten, bleek nu wereldkampioen Servië in vijf sets te sterk voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison: 18-25, 23-25, 25-19, 26-24, 15-9.

Nederland begon ijzersterk tegen Servië, aangevoerd door Lonneke Slöetjes en Anne Buijs, en pakte de eerste twee sets. Daarna namen de Servische volleybalsters, die ruim een week geleden hun Europese titel prolongeerden, het initiatief over.

In de derde set kwam Oranje vroeg op voorsprong, waarna het even gelijkop ging. Bij een stand van 10-11 drukte Servië echter door en nam het definitief afstand.

Nederland kreeg vervolgens in de vierde set nog wel kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar ook nu bleek Servië doortastender waardoor een vijfde set nodig was.

Daarin waren er vooral lange rally's, waarin Nederland net tekort kwam en Servië al snel uitliep naar een 5-11 voorsprong. Die marge gaf de wereld- en Europees kampioen niet meer uit handen. Het werd uiteindelijk 15-9.

Vermoeidheid

Bondscoach Morrison verklaarde na afloop tevreden te zijn met de eerste sets, maar zag daarna wel dat de aandacht bij zijn ploeg verslapte. "Het kan vermoeidheid zijn, maar we moeten wel in staat zijn langer dan twee sets goed te spelen."

Nederland speelt nu zondag weer, tegen Kameroen. Bij het wereldbekertoernooi staat vooral de prestige op het spel.

Oranje had zijn eerste drie wedstrijden in Japan zonder setverlies gewonnen, met als uitschieter de 3-0 overwinning op Brazilië. Daarnaast was Nederland ook Argentinië en Kenia de baas.

De ploeg van Morrison gebruikt het wereldbekertoernooi ook om ritme op te doen voor het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Daar moeten de volleybalsters, na twee eerdere mislukte pogingen, deelname aan de Spelen van Tokio zien af te dwingen.