NOS SchaatsenAangepast

Schulting blijft ongeslagen op 1.000 meter en wint WB-klassement

Schulting wint in ook Dresden en pakt eindzege klassement op 1.000 meter

Op shorttrackster Suzanne Schulting staat dit seizoen geen maat. Vier keer reed ze in de wereldbekercyclus een 1.000 meter en vier keer pakte ze de winst.

Daardoor heeft ze zich in Dresden bij de voorlaatste wereldbeker van het seizoen al verzekerd van de eindzege in het klassement. Haar belangrijkste concurrente, de Russische Sofia Prosvirnova, was al in de kwartfinales onderuitgegaan en liep daardoor veel punten mis.

Acht uit acht voor Schulting

De cijfers van Schulting zijn hoe dan ook indrukwekkend. Op alle acht de individuele afstanden waarop ze in actie kwam, haalde ze het podium: vijf keer goud, twee keer zilver en één keer brons.

Ook met de aflossingsploeg behaalde Schulting het podium. Dankzij twee diskwalificaties werd Nederland tweede.

Bekijk hieronder de samenvatting van de relayfinale:

Relayvrouwen gaan onderuit, maar profiteren van twee diskwalificaties

Schulting rijdt al het hele seizoen aanvallend en in de A-finale van de 1.000 meter was dat niet anders. Ze ging na de start naar voren en bleef de eerste twee rondjes achter Rianne de Vries zitten.

Daarna pakte ze de leiding en hoezeer de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo en de Chinese Zhang Chutong het ook probeerden, ze konden de olympische kampioene op de kilometer niet passeren. De Vries finishte als vierde.

'Het was heel erg goed'

"Mijn focus is gewoon ontzettend goed op dit moment", verklaart Schulting haar succes. "Het zijn bizar goede resultaten en ik moet zeggen dat ik op de 1.000 meter ook wel onder de indruk was."

Over ruim een maand wordt in Sofia (Bulgarije) gestreden om de wereldtitels. Kan Schulting de topvorm tot begin maart vasthouden? "Ik voel me niet extreem goed op dit moment, we hebben deze week hard getraind in Nederland. Ik denk dat het eigenlijk alleen maar beter kan."

Trotse Schulting: 'Onder de indruk van mijn eigen resultaten'

Op de 500 meter pakte Lara van Ruijven haar derde individuele medaille van het seizoen. Na een zege in Calgary en zilver in Almaty werd de Nederlandse in Dresden opnieuw tweede.

Van Ruijven hield de Poolse Natalia Maliszewska, leider in het wereldbekerklassement, achter zich. De winst ging naar Martina Valcepina (Italië).

Zilver voor Van Ruijven op 500 meter bij wereldbeker Dresden

In de kwartfinales en halve finales toonde Van Ruijven veel initiatief en dat leverde haar een plekje in de eindstrijd op. Ze verdedigde haar tweede positie in de halve finales door de Française Aurelie Monvoisin met een reglementaire schouderduw achter zich te houden.

Yara van Kerkhof, een jaar geleden winnaar van olympisch zilver op de 500 meter, sneuvelde in haar kwartfinale.

Van Ruijven heeft zin in WK: 'Er is iets moois mogelijk op de 500 meter'

Bekijk hier hoe Suzanne Schulting zaterdag het brons veroverde op de 1.500 meter:

Schulting moet genoegen nemen met brons op 1.500 meter

Zonder de van ernstige brandwonden herstellende Sjinkie Knegt missen de Nederlandse mannen hun uitgesproken kopman. Alleen Knegt was dit seizoen in staat zich te mengen tussen de wereldtop door A-finales te bereiken.

De achttienjarige debutant Melle van 't Wout kwam in Dresden op de 500 meter niet door de kwartfinales. De Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun won het goud.

Op de 1.000 meter strandden Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat eveneens in de kwartfinales. Lims landgenoot Park Ji-won ging er met de zege vandoor. Op de aflossing eindigden de mannen in de B-finale als vierde en laatste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl