AZ klopt Vitesse en staat wéér in halve finales KNVB-beker

AZ heeft zijn abonnement op de halve finales van de KNVB-beker met een seizoen verlengd. De Alkmaarders rekenden thuis in de kwartfinales met 2-0 af met Vitesse.

AZ bereikte voor het vierde jaar op rij en voor de zevende keer in acht jaar de laatste vier. De Noord-Hollanders wonnen de beker viermaal en verloren de afgelopen twee jaar de finale. In 2017 was Vitesse nog te sterk in de eindstrijd. Ditmaal hadden de Arnhemmers weinig in te brengen.

Idrissi smaakmaker

Oussama Idrissi scoorde niet, maar was wel een voortdurende plaag voor de defensie van Vitesse vanavond. "Als kleine jongen keek je altijd naar topvoetballers die trucjes deden en effectief waren. Nu mocht ik een keer losgaan", zei hij na afloop.

De bezoekers zetten aanvankelijk nog wel goed druk en werden vooral via voormalig AZ'er Roy Beerens dreigend. Tot grote kansen leidde dat niet en langzaam maar zeker kwam AZ beter in de wedstrijd.

De thuisploeg zorgde ook voor het eerste echte gevaar. Vitesse-doelman Eduardo redde knap bij een knal van Idrissi en zag Mats Seuntjens naast koppen uit de rebound.

Stengs scoort weer

Vlak voor rust schoot Calvin Stengs na een vloeiende aanval wel raak: 1-0. Afgelopen weekend was hij ook al trefzeker in de eredivisie.

Vitesse begon beter aan de tweede helft, maar al snel werd het 2-0. De bal kwam via Jake Clarke-Salter gelukkig voor de voeten van Guus Til, die via de binnenkant van de paal scoorde.

Probleemloos

De Arnhemmers konden in het vervolg geen vuist meer maken. AZ hoefde zich niet bovenmatig meer in te spannen, vermaakte het publiek met een aantal mooie aanvallen en acties en trok de overwinning probleemloos over de streep.

Bij Alexander Büttner van Vitesse overheerste bittere teleurstelling. "Wij hebben niet laten zien wat we kunnen. Soms moet je karakter tonen. Dat hebben we niet gedaan."