Steven Bergwijn viert zijn doelpunt tegen Heracles

Nieuwe zege PSV, alleen in 1987/1988 meer punten

Heracles Almelo heeft PSV niet echt op de proef kunnen stellen. De koploper, die na rust een man meer had, nam zonder grote inspanningen de punten mee: 0-4.

Heracles zal voor rust het gevoel gehad hebben dat het volop meedeed, maar het scorebord gaf bij rust 0-2 aan. Steven Bergwijn spurtte, kapte en scoorde handig, Daniel Schwaab kopte van dichtbij raak.

Brandley Kuwas mikte oog in oog met Jeroen Zoet net naast, waarna Jesper Drost ook nog een onnodige rode kaart opliep.

Daniel Schwaab kopt van dichtbij de 0-2 binnen

Met een man meer maakte PSV weinig werk van de jacht op meer treffers. Heracles kreeg aanvankelijk zelfs de beste kans, maar opnieuw Kuwas deed er weinig mee.

Een kwartier voor tijd kopte Denzel Dumfries de derde treffer tegen de touwen. In blessuretijd was er nog een omstreden moment; Dumfries stond opnieuw in scoringspositie, haalde uit en trof de handen van Lennart Czyborra. De Duitser kon niet anders dan zich afweren, maar scheidsrechter Dennis Higler zag er opzettelijk hands in: rode kaart en penalty.

Gastón Pereiro, die in de 85ste minuut mocht invallen voor Bergwijn, zag zijn inzet gekeerd worden. Twee minuten later was het alsnog raak voor de Uruguayaan: 0-4.

Winterkampioen?

Met 45 punten uit zestien duels staat PSV vijf punten voor op Ajax, dat zondag De Graafschap ontvangt. Als Ajax dat duel niet wint, mag PSV zich zondag al winterkampioen noemen. Volgende week zaterdag staat het laatste duel voor de winterstop op het programma: PSV-AZ.

De club uit Eindhoven pakte in zijn bestaan slechts één keer meer punten (48) in de eerste zestien speelrondes; dat was in het glorieseizoen 1987/1988. Toen won PSV onder coach Guus Hiddink niet alleen het landskampioenschap maar ook de Europa Cup I.