NOS NieuwsAangepast

Belastingdienst ontsloeg vijftien frauderende medewerkers

De Belastingdienst heeft sinds begin vorig jaar vijftien medewerkers ontslagen die gefraudeerd zouden hebben met belastingaangiften. Staatssecretaris Snel van Financiën bevestigt dat bericht uit De Telegraaf. De aangiften van nog eens twintig medewerkers worden onderzocht.

De krant heeft de cijfers opgevraagd naar aanleiding van "verontrustende berichten" van medewerkers van de Belastingdienst die zich zouden opwinden over de milde behandeling van hun frauderende collega's.

Van de 27.000 medewerkers kregen sinds januari 2018 vijftien ambtenaren een berisping. Deze medewerkers kwamen "hun fiscale verplichtingen niet na". Met andere woorden, belastingaangiften werden onjuist, niet of te laat ingediend.

Zwartspaarders

Een van de ontslagen medewerkers zou zwart vermogen in het buitenland hebben gehad. Het opsporen van 'zwartspaarders' is juist een van de speerpunten van de fiscus.

Een andere medewerker diende meerdere valse belastingaangiften in voor de onderneming van haar man, terwijl een ander niet gedane giften opvoerde als aftrekpost.

Staatssecretaris Snel zegt dat er geen sprake van is dat frauderende medewerkers mild worden aangepakt. "Integendeel", zegt hij. "Zij worden harder aangepakt dan anderen. Ik vind dat iedere Nederlander netjes zijn belasting moet betalen, maar dat geldt zeker voor mensen binnen de Belastingdienst. Zij weten dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Stel, je hebt een tuindersbedrijf en je sjoemelt met je belastingaangifte, dan moet je terugbetalen maar je wordt niet ontslagen. Dat geldt wel voor belastingmedewerkers."

Overigens wijst Snel erop dat de cijfers over de afgelopen twee jaar niet afwijken van de cijfers van eerdere jaren en van die bij andere Rijksoverheidsdiensten. "Dit is helaas geen uitzonderlijk getal. Vijftien ontslagen zijn er vijftien te veel, maar ik wil ook even gezegd hebben dat gelukkig 99,9 procent van de medewerkers het wel goed doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl