NOS Nieuws

ING schikt voor honderden miljoenen wegens faciliteren witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft een schikking van 775 miljoen euro getroffen met ING. Volgens het OM is de bank nalatig geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken. Tussen 2010 en 2016 hebben klanten hun rekening bij ING misbruikt voor het witwassen van honderden miljoenen euro's.

Het bedrag van de schikking bestaat uit een boete van 675 miljoen euro en een betaling aan de Staat van 100 miljoen euro. Die 100 miljoen is het bedrag dat ING volgens het OM ten onrechte heeft bespaard door jarenlang te beknibbelen op personeel dat transacties had moeten controleren. Het OM zegt dat ING zijn rol als poortwachter van het financieel stelsel niet goed vervulde.

Tekort geschoten

Banken zijn volgens de wet verplicht om onderzoek te doen naar cliënten en verdachte transacties te melden. Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat ING hierin tekort is geschoten.

Het onderzoek van de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, naar ING begon in 2016. Er liepen toen meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar personen en bedrijven die bij ING een rekening hadden.

Een van de geruchtmakende zaken is die van het telecombedrijf VimpelCom. Dat betaalde miljoenen dollars aan steekpenningen aan de dochter van de president van Oezbekistan via de rekeningen bij ING. Volgens het OM was deze zaak exemplarisch voor de manier van handelen van ING.

Meerdere keren gewaarschuwd

De Nederlandsche Bank heeft ING meerdere keren gewaarschuwd, maar de bank heeft niet voldoende gedaan om de situatie te verbeteren, zegt het OM.

ING maakte in het jaarverslag van 2016 voor het eerst bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek liep. Topman Ralph Hamers erkent dat er fouten zijn gemaakt. "We hebben het niet goed gedaan. We hadden de zaken onvoldoende op orde. Tussen de afdeling business en compliance was onvoldoende afstemming. Er zat een groot mankement in de samenwerking. Dat hebben we nu hersteld, maar dat praat niet goed dat het over een bepaalde periode niet goed is gegaan."

Geen bonus

De bank heeft stappen ondernomen tegen betrokkenen medewerkers. "Er is geen indicatie dat medewerkers met klanten samenwerkten om wit te wassen", zegt Hamers. "Ook is niet aan het licht gekomen dat medewerkers er persoonlijk baat bij hebben gehad. Maar sommige leidinggevenden hebben hun functie niet goed ingevuld en daar zijn passende maatregelen getroffen. Sommigen hebben geen variabele beloning gekregen. En anderen zijn uit hun functie gezet."

De gehele top van ING ziet af van hun bonus over 2018. Bij Ralph Hamers kwam die bonus vorig jaar neer op een bedrag van bijna 300.000 euro.

ING betaalt de schikking van 775 miljoen uit de winst van het derde kwartaal. In het tweede kwartaal maakte de bank een winst van 1,4 miljard. Op de beurs staat het aandeel ING in de ochtend zo'n 2 procent lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl