Moerdijk worstelt met Albanese 'vrachtwageninklimmers'
Moerdijk worstelt met Albanezen die bij een industrieterrein proberen in vrachtwagens te klimmen die naar Engeland gaan. Burgemeester Jac Klijs (CDA) wil hier een einde aan maken en met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in gesprek over deze "inklimmers".
Grapperhaus laat weten dat hij binnenkort het gesprek aangaat. "Het is goed dat de burgemeester dit signaleert. In het verleden bleek dat dit soort haarden van illegaliteit werden aangestuurd door criminele organisaties. We moeten dit goed onderzoeken."
Burgemeester Klijs wil voorkomen dat Moerdijk in een tweede Calais verandert. "Ik wil niet dat daar een tentenkamp ontstaat. Ik wil graag voorkomen dat dat uiteindelijk tot onrust en onveiligheid leidt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Omroep Brabant volgde een opsporingsambtenaar, die dagelijks de omgeving van de parkeerplaats controleert:
Klijs heeft begrip voor de achtergrond van de inklimmers. "Ik snap het probleem van die jongens. Het zijn vrij jonge kerels, van 18 tot 20 jaar en redelijk opgeleid, zonder uitzicht op banen. Maar kom niet naar Moerdijk, ook hier gaat het niet lukken." De Albanezen denken dat ze in Engeland meer kans maken op werk en een verblijfsvergunning.
In maïsvelden in de buurt van een vrachtwagenparkeerterrein en de A16 maken de economische vluchtelingen provisorische slaapplaatsen met bijvoorbeeld een paar paaltjes en stukken zeil. Die worden zo'n twee keer per week opgeruimd en bijna dagelijks gaan er boa's op af, zegt Klijs. "Je moet ze niet in de gelegenheid stellen iets op te bouwen."
Ze zeggen dat ze toerist zijn dus veel meer dan ze op de trein zetten en een goede reis wensen zit er niet in.
Dit jaar kregen de autoriteiten 200 meldingen over de inklimmers. In veel gevallen sneden ze dekzeilen van vrachtwagens open en klommen ze erin of probeerden dat, zegt de burgemeester. Het leidde tot 105 aanhoudingen. Maar of dat veel uithaalt, is de vraag. "Ze zeggen dat ze toerist zijn, dus veel meer dan ze op de trein zetten en een goede reis wensen zit er niet in."
Klijs wil beter samenwerken met douane, marechaussee en gaat dus ook in gesprek met de minister. "Dit is niet een probleem van Moerdijk, maar van Nederland."