NOS NieuwsAangepast

Kabelbreuk Schiphol veroorzaakt door graafwerk

Binnenkomend vliegverkeer heeft op Schiphol nog steeds last van vertragingen door de kabelbreuk van gisteren. De problemen voor vertrekkende vluchten zijn opgelost.

De plek van de kabelbreuk is vanochtend vastgesteld. De kabel bleek zwaar beschadigd bij graafwerkzaamheden.

Schade

Volgens Luchtverkeersleiding Nederland wordt de schade zo snel mogelijk hersteld, waarna al het vliegverkeer weer volledig kan worden hervat.

Tot die tijd hebben alleen landende vliegtuigen last van vertraging. In plaats van de gebruikelijke 34 toestellen per uur landen er nu 30 per uur per baan.

Schiphol waarschuwt passagiers via Twitter om hun vluchtgegevens in de gaten te houden.

De problemen ontstonden gisteren aan het einde van de middag in het backup-communicatiesysteem dat wordt gebruikt door de verkeerstorens. Uit voorzorg werd daarom besloten besloten het aantal vluchten terug te brengen.

Tientallen vertrekkende en aankomende vliegtuigen liepen daardoor tussen 16.00 en 19.00 uur vertraging op. Daarna kon de capaciteit worden verhoogd, maar de problemen voor binnenkomende vluchten zijn dus nog steeds niet opgelost.

Communicatiesysteem

Op 15 augustus was er ook al een grote storing op Schiphol, door een defect in het communicatiesysteem van de luchtverkeersleiding. Deze nieuwe storing heeft daar volgens de luchtverkeersleiding niets mee te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl