Arno Kamminga in actie tijdens de halve finales van de 100 meter schoolslag
NOS Sport

Kamminga naar EK-finale, geen medaille voor estafettemannen

Arno Kamminga heeft zich bij De Europese Kampioenschappen op fraaie wijze geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag.

De 22-jarige Kamminga, die als eerste Nederlander een EK-medaille op dit nummer kan winnen, werd in zijn halve finale tweede achter James Wilby: 59,74 om 59,23. Kamminga was vrijdagochtend iets sneller in de series, ook toen zwom hij de vijfde tijd (59,53).

De Brit Adam Peaty was zoals verwacht een klasse apart. De wereldrecordhouder, die op dit onderdeel al olympisch goud, twee wereldtitels en drie Europese titels won, liet in de halve finales 58,04 noteren. Dat was 1,19 sneller dan nummer twee Wilby.

Kamminga: Peaty is buiten bereik van iedereen

"Peaty gaat zo hard", vertelde Kamminga na zijn race. "Hij is in principe buiten bereik van iedereen, maar daarachter wordt het een mooie strijd. Ik sta er best goed voor, ik zwem twee keer onder de minuut. Morgenavond ga ik voor een mooie finalerace."

Geen medaille voor estafetteploeg

De Nederlandse estafettemannen grepen in Glasgow naast een medaille op de 4x100 meter vrije slag. Nyls Korstanje, Kyle Stolk, Jesse Puts en Stan Pijnenburg kwamen tot een uitstekende tijd van 3.14,60, waarmee Nederland als zesde eindigde.

Ze waren daarmee slechts 0,24 langzamer dan het Oranje-kwartet dat in 2004 met 3.14,36 het Nederlands record zwom en olympisch zilver pakte. De Nederlandse mannen waren ook ruim twee seconden sneller dan in de series (3.16,78).

Korstanje: "We hebben heel mooie tijden neergezet, want we stonden er als team. Het doel was top-5 en dit zijn grote-mannen-tijden: heel vet!" Dat vond Puts ook. "Jammer dat het net niet top-5 is, maar we hebben het fantastisch gedaan."

De Europese titel ging naar Rusland. Jevgeni Rilov, Danila Izotov, Vladimir Morozov en Kliment Kolesnikov waren met 3.12,23 0,67 sneller dan Italië. Polen legde met 3.14,20 beslag op het brons.

Romantsjoek superieur op 400 meter vrij

Mychajlo Romantsjoek won eerder op de avond de eerste gouden medaille van het mannentoernooi. De Oekraïner was superieur op de 400 meter vrije slag.

Mychajlo Romantsjoek met zijn gouden EK-medaille

Voor de 21-jarige Romantsjoek is het de eerste grote langebaantitel. Bij de EK kortebaan veroverde hij wel al goud op de 1.500 meter vrije slag. Ditmaal liet Romantsjoek zien dat hij het ook op een kortere afstand kan.

De Oekraïner sloeg al snel een flink gat en zag zijn zege nooit in gevaar komen. Henrik Christiansen uit Noorwegen werd op ruime
afstand tweede: 3.45,18 om 3.47,07.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl