Ryanair-toestel daalde supersnel: 'Ik dacht dat het allemaal voorbij was'

"We waren aan het vliegen en opeens kwamen alle zuurstofmaskers naar beneden. Het licht viel uit. Niemand vertelde ons wat er aan de hand was, er waren alleen mensen die 'noodgeval! noodgeval!', schreeuwden." Passagier Sarah McGarry vertelt aan de BBC over haar Ryanair-vlucht die vanochtend een tussenlanding moest maken. De cabinedruk in het vliegtuig was weggevallen.

Het toestel was onderweg van Dublin naar Zadar in Kroatië. In de buurt van Frankfurt viel de cabinedruk weg. Dat is waarschijnlijk veroorzaakt door een falend systeem, legt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen uit. Het ECS (Environmental Control System) zorgt voor de cabinedruk en als dat systeem niet naar behoren werkt, moet het vliegtuig zo snel mogelijk dalen naar een plek waar de luchtdruk hoger is.

Daarom daalde het vliegtuig 8000 meter in zeven minuten. "Het was zo eng. Drie of vier minuten lang daalde het vliegtuig zo snel. Ik dacht dat het allemaal voorbij was", vertelt een andere passagier. Na de landing in Frankfurt werden 33 gewonden naar een ziekenhuis gebracht. Zij hadden klachten als hoofdpijn, misselijkheid en oorsuizen. Bij sommigen kwam bloed uit de oren.

McGarry vertelde dat haar trommelvlies is gebarsten, maar dat ze niet naar het ziekenhuis is gegaan omdat ze bang was dat ze de nieuwe vlucht niet zou halen.

Het vliegtuig vervoerde 189 passagiers. Zij moesten tijdens de tussenstop overnachten op stretchers. Ze kregen weinig eten en drinken, schrijven meerdere passagiers op social media.

Volgens de Spaanse passagier Minerva Galvan werden de mensen aan boord "achtergelaten op het vliegveld van Frankfurt nadat ze een zeer angstig moment hadden meegemaakt".

Volgens Ryanair is de tussenlanding normaal verlopen. "Het vliegtuig is normaal geland en de klanten zijn van boord gegaan. Een klein aantal passagiers kreeg als voorzorgsmaatregel medische hulp", schrijft de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl