Aangepast

In Colombia krijg je geen druppel alcohol, want er zijn verkiezingen

In Colombia gaan morgen de biertaps dicht en in de supermarkt staan de flessen drank achter een afzetlint. Zondag zijn de presidentsverkiezingen, dus moet het land nuchter zijn. Voor 48 uur lang geldt een drooglegging, die is vastgelegd in de ley seca, de 'droge wet'.

Het is vrij gebruikelijk in Latijns-Amerikaanse landen om voor de verkiezingen de boel dranktechnisch droog te leggen. "Verkiezingen gaan er hier vaak gepassioneerd aan toe", legt Latijns-Amerika correspondent Marc Bessems uit. "Om geweld en opstootjes te voorkomen mogen winkels en cafés geen drank verkopen."

Afzetlinten voor het schap met alcohol in de supermarkt.

Het zijn volgens Bessems belangrijke verkiezingen voor Colombia. "Het zijn de eerste presidentsverkiezingen sinds er vrede is gesloten met de FARC. In het land was er een halve eeuw lang burgeroorlog en nu lijkt er voor het eerst rust te zijn, maar het is allemaal nog vers."

De FARC was een bewapende rebellenbeweging met sterke linkse idealen. Ze beheersten delen van het land en hadden politieke invloed op verschillende manieren, bijvoorbeeld door gewelddadige acties. "Politiek en geweld zijn in Colombia met elkaar verbonden. Niet alleen de FARC, maar ook bijvoorbeeld Pablo Escobar oefende politieke druk uit op die manier", vertelt Bessems.

Vroeger werd alcohol verboden vanaf zaterdagavond, maar dan dronk iedereen zich voor die tijd klem.

Diego

Diego (35) weet niet beter dan dat er niet gedronken wordt in aanloop naar de verkiezingen. Hij woont in Palmira een stad vlakbij Cali, de derde stad van Colombia. "Al zeker dertig jaar bestaat de ley seca." vertelt hij. "Colombianen drinken erg graag in het weekend. Vooral in de dorpen geven mensen wat ze door de week verdiend hebben uit aan drank en feestjes. De drooglegging is om te voorkomen dat het bij verkiezingen uit de hand loopt tussen aanhangers van verschillende partijen."

Verkiezingen in Colombia zijn altijd op zondag. "Vroeger werd alcohol verboden vanaf zaterdag 18.00 uur, maar dan dronk iedereen zich voor die tijd klem. Nu geldt de drooglegging vanaf 06.00 uur 's ochtends tot en met maandagochtend."

Niki Nijboer (25) reist door Colombia

Volgens de Nederlandse Niki Nijboer (25) is er onder Colombianen weinig weerstand tegen de drooglegging. Ze reist door het land en leert ondertussen de Spaanse taal. "De jongeren lijken hier gewend aan dit soort drankloze weekenden eens in de zo veel tijd. Ze worden niet recalcitrant ofzo, al drinken ze misschien binnenshuis gewoon."

Ze merkt ook in haar omgeving dat deze verkiezingen echt spelen. "Het gaat er veel over en mensen hebben er een duidelijke mening over. En ik hoor dat dat bij eerdere verkiezingen veel minder was."

Andere omstandigheden

Dat iedereen zich braaf houdt aan het drankverbod bevestigt Diego. "Als je betrapt wordt met drank ga je een dag de cel in en daar zijn de omstandigheden nogal anders dan in Nederland", vertelt hij. "Wel gaan mensen waarschijnlijk vrijdag veel drinken. Dat doen ze altijd wel, maar in het verkiezingsweekend net wat meer."

Deel artikel: