Force India-coureur Esteban Ocon in Monaco
NOS SportAangepast

Zachter rubber doet F1-coureurs duizelen in Monaco

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

De Formule 1-auto's vliegen door de straten van Monaco. Ze zijn een stuk sneller dan vorig jaar en dat komt vooral door de nieuwe banden. Door de zogenoemde hypersofts zal het ronderecord aan flarden worden gereden.

Daniel Ricciardo gaf donderdagmiddag in de vrije training het goede voorbeeld. Max Verstappens teamgenoot noteerde met 1.11,841 de snelste ronde ooit in Monaco. In de kwalificatie zal het waarschijnlijk nog een fractie sneller gaan, voorspelt de Australiër. "Hoe meer we op het circuit rijden, hoe meer grip er is. Bovendien denk ik dat de auto nog beter kan."

Daniel Ricciardo reed het snelste rondje ooit op het circuit van Monaco

De coureur van Red Bull Racing dankt zijn snelle tijd grotendeels aan het rubber. De hypersoft-banden van Pirelli maken hun debuut in Monaco. "Ik verwacht dat deze band tijdens de race echt tot z'n recht komt", zegt Christian Horner. De teambaas van Verstappen en Ricciardo vindt het logisch dat de hypersoft op het stratencircuit debuteert. "Banden hebben het hier niet zwaar te verduren, dus het is dé plek om zo'n sprong naar een veel zachtere samenstelling te maken."

Kritiek

De Italiaanse bandenleverancier kreeg veel kritiek te verduren op de zogenoemde bandencompounds. Er zit volgens coureurs en teams veel te weinig verschil tussen de softs, de supersofts en de ultrasofts van Pirelli. Voor wie het nu begint te duizelen: de 'hypers' zijn te herkennen aan een roze rand. Niemand weet hoe lang ze het zondag in de race volhouden, maar alle teams moeten er een deel van de grand prix mee rijden.

"Het is een grote sprong", zegt Mercedes-teambaas Toto Wolff. "We hebben hier met de ultrasoft en de hypersoft gereden en het verschil is minstens een seconde."

Wolff noemt het nieuwe rubber "opwindend" en verwacht dat het ronderecord wordt verpulverd. "De auto's zijn dit jaar al sneller, er ligt hier een nieuwe asfaltlaag en daarbij zullen de zachte banden hun werk doen. De rondetijden worden hier duizelingwekkend", voorspelt de teambaas van wereldkampioen Lewis Hamilton.

Pierre Gasly van Torro Rosso rijdt de tunnel uit

Het merendeel van de coureurs en teams is blij met de bandeningreep. "Met hypersofts zijn we veel rapper en sneller racen is altijd leuk", is de nuchtere reactie van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

De Ferrari-coureur kon in de trainingen het tempo van Ricciardo en Verstappen nog niet volgen. "Ik moest nog een beetje wennen. Ik glij op deze banden alle kanten op, moet de limiet nog vinden en de auto beter afstellen, maar ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt."

Roze banden bij roze auto

"Mijn team is er erg blij mee", zegt Esteban Ocon. "Natuurlijk staan ze goed bij onze auto", grapt de Franse coureur die met een knalroze auto, overall en helm kleur geeft aan het Formule 1-veld. "Het is de bedoeling dat deze band het veld een beetje opschudt en de grid minder voorspelbaar maakt. Dat geeft teams in de middenmoot een kans om meer te gokken en dat is goed voor de sport."

Max Verstappen op het circuit van Monaco

Of de nieuwe band het raceverloop op z'n kop zal zetten, is nog maar de vraag. Max Verstappen denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen. "Het hele veld zal maar één keer binnenkomen om banden te wisselen. Het is dus voor iedereen hetzelfde en als je eenmaal klem zit achter iemand kun je weinig beginnen", zegt de 20-jarige Nederlander. "Als je goed verdedigt, komt niemand je hier voorbij. Ook niet als je twee seconden per ronde langzamer bent."

'Ronderecord gaat sneuvelen'

Esteban Ocon heeft berekend dat de nieuwe band het rondje Monaco anderhalve seconde sneller maakt. "Ik verwacht dat het ronderecord hier zondag dik gaat sneuvelen. Of het daar gevaarlijker door wordt? Daar denk ik liever niet aan." Ocon heeft vorig seizoen bij zijn debuut in Monte Carlo al gemerkt dat elk foutje in Monaco fataal is.

"Het grootste gevaar is hier dat je te snel heel snel wilt zijn. Dat heb ik vorig jaar al gemerkt. Je moet je raceweekend rustig opbouwen, anders hang je zo in de muur."

Het ronderecord is in handen van Ocons teamgenoot Sergio Perez. De Mexicaan noteerde vorig jaar in de race een rondetijd van 1.14,820 en hoopt die tijd zondag aan te scherpen. "Helaas levert de snelste tijd in de race geen punten op, maar het is geweldig om op dit circuit in de boeken te staan. Een derde plaats in 2016, mijn ronderecord in 2017, dat kan alleen als je vertrouwen hebt in jezelf en in je auto. Als dát lukt, is dit de mooiste race van het jaar voor een coureur."

Verstappen rijdt weg op de roze hypersofts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl