Limburgse asielzoekers krijgen Nederlands les in België
NOS NieuwsAangepast

Microgolf-oven wordt magnetron: nieuwe Limburgers krijgen taalles in België

Limburgse asielzoekers met een verblijfsvergunning krijgen hun verplichte taalcursus niet in Nederland, maar in België. Het onderwijs daar is beter, goedkoper en veel meer gericht op integratie.

Het gaat niet goed met de inburgering van nieuwe Nederlanders, blijkt keer op keer uit onderzoek. Migranten moeten zelf hun inburgering regelen, maar het systeem is zo ingewikkeld dat bijna de helft niet binnen de vereiste drie jaar slaagt.

De gemeente Stein rijdt de statushouders daarom dagelijks met een busje de grens over naar een school in Maasmechelen. "Ik vind het hier makkelijker dan in Nederland", zegt een van de cursisten. "Daar hadden we dikke boeken en moesten we het zelfstandig doen."

Docent Elke Bibo zegt dat de cursisten de les kunnen aanpassen op hun wensen. "Ze nemen bijvoorbeeld de rol van opvoeder. Dan krijgen ze daar opdrachten over. Het is superindividueel."

Belgische docent Elke Bibo geeft les aan Nederlandse asielzoekers

"Een boel mensen halen het in Nederland niet, dan moet je daar toch iets anders voor verzinnen", zegt Wim van Menen van de gemeente Stein. Hij denkt dat de problemen komen doordat de overheid de statushouder te veel eigen verantwoordelijkheid geeft. "Terwijl hij daar nog niet aan toe kan zijn, omdat hij de Nederlandse taal nog onvoldoende begrijpt. Je zult ze de weg moeten wijzen, zodat ze het traject goed kunnen doorlopen."

Verschillen

Maar hoe zit het dan met de verschillen tussen het Vlaams en Nederlands? "We weten dat er natuurlijk andere woorden worden gebruikt", zegt Bibo. "Tijdens de les gaan we daar ook heel bewust mee om. Vandaag kwam bijvoorbeeld de zetel aan bod, dat is een bank in het Nederlands. Of we hebben het over de microgolf-oven, dat is een magnetron."

Het ministerie van Sociale Zaken in Nederland erkent dat niet alle aanbieders van inburgeringscursussen even goed zijn.

Minister Koolmees wil de regels veranderen zodat gemeenten zelf die cursussen kunnen opzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl