Het fietsdepot in Groningen met 2000 vergeten fietsen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

2000 fietsen wachten op eigenaar na Koningsnacht Groningen

In Groningen wachten zo'n 2000 fietsen op hun eigenaar. Ze werden door de gemeente meegenomen na Koningsnacht. De straten moesten namelijk schoon en leeg zijn vanwege het bezoek van de koninklijke familie aan de stad op Koningsdag.

De fietsen staan nu in een depot, waar ze gratis kunnen worden opgehaald. Als de eigenaar tenminste het juiste fietssleuteltje bij zich heeft.

Speld in een hooiberg

Aad Withaar (30) loopt ijsberend langs een lange rij fietsen. Tijdens Koningsnacht parkeerde hij zijn fiets in de binnenstad, enkele uren later was van zijn tweewieler geen spoor meer te bekennen. "Dit is zuur, mijn fiets is grijs en een Gazelle, daar staan er hier meer van", zegt hij tegen RTV Noord.

Een eindje verderop is ook Bjarne van der Laan (19) druk zoekende. "Ach, er stonden zo veel fietsen. Ik dacht: die halen ze vast niet allemaal weg", zegt de student. "Wel dus." Uiteindelijk vonden beide mannen hun fiets terug na lang zoeken in een depot.

Bjarne van der Laan heeft na lang zoeken zijn fiets gevonden

Veilige route

De gemeente Groningen had al weken voor het bezoek van de koning alle fietsenrekken langs de route weggehaald. Dat gebeurde vanwege de veiligheid, zodat mensen er in de drukte niet over zouden struikelen. De fietsen die tijdens Koningsnacht zijn meegenomen, stonden op meerdere plekken in de stad.

Wie zijn fiets mist, kan tot zaterdag terecht in het speciale depot. Daarna worden de fietsen verplaatst naar de plek in Groningen waar alle gevonden fietsen staan. Daar komt dan een speciaal 'Koningsdagvak'.

Advertentie via Ster.nl