Ayrton Senna en Alain Prost
NOS SportAangepast

Rivaliserende teamgenoten: zij gingen Verstappen en Ricciardo voor

Red Bull is een dag na het echec in Azerbeidzjan nog altijd in mineur. Teambaas Christian Horner noemt de aanvaring tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo onacceptabel, maar weigert de filosofie van zijn team te wijzigen: de coureurs blijven vrij om onderling te racen.

Het is niet de eerste keer dat dit lovenswaardige idee in tranen eindigt. Vorig jaar vergaloppeerde Verstappen zich in Hongarije, door zijn teamgenoot van de baan te kegelen. Met de nieuwe aanvaring in Bakoe bereikte de sportieve rivaliteit het kookpunt, al is de situatie bepaald niet uniek in de historie van de Formule 1.

Vettel en Webber (Red Bull, 2009-2013):

Zo hoeft Red Bull voor een vergelijkbare strijd maar even terug te bladeren in de eigen geschiedenisboeken. Sebastian Vettel en Mark Webber vochten tussen 2009 en 2013 menig verbaal en fysiek gevecht uit. Het dieptepunt is zonder enige twijfel de grand prix van Turkije in 2010.

Webber rijdt aan de leiding, Vettel volgt op een tweede plek. Een één-twee lijkt in de maak. In de slotfase gooit de Duitser met een riskante inhaalmanoeuvre echter roet in het eten. Hij raakt zijn teamgenoot en valt zelf uit. Webber kan wel door, maar moet door de schade genoegen nemen met een derde plek. Het zal nooit meer echt goedkomen tussen beide kemphanen.

Sebastian Vettel en Mark Webber crashen in Turkije 2010

Webber voelt zich in de steek gelaten door het team en speelt vooral tweede viool. Anderhalve maand later haalt de Australiër zijn gram door op Silverstone glorieus te winnen. De boordradio na afloop is veelzeggend voor de onderlinge verhoudingen: "Not bad for a number two driver." Webber verlaat de Formule 1 in 2013, Vettel behaalt vier wereldtitels bij Red Bull.

Hamilton en Rosberg (Mercedes, 2013-2016):

Vettels grootste rivaal in de jacht op een vijfde wereldtitel, Lewis Hamilton, kan door zijn rivaliteit met jeugdvriend Nico Rosberg eveneens meepraten over interne gevechten. De twee kunnen het in de karts goed met elkaar vinden, maar botsen als in de Formule 1 de wereldtitel op het spel staat.

De bolides van Lewis Hamilton en Nico Rosberg na de crash in Barcelona 2016

De race in Barcelona 2016 is de spreekwoordelijke druppel voor de toch al bekoelde relatie. Rosberg leidt, maar wordt nog in de eerste ronde getorpedeerd door Hamilton. Max Verstappen is de lachende derde. Hij profiteert optimaal en wint in Catalonië zijn debuutrace voor Red Bull.

Mercedes-manager Toto Wolff treft na afloop maatregelen, maar de vrede is slechts van korte duur. Een kleine drie maanden later is het opnieuw raak. In Spielberg vergooien beide coureurs in de laatste ronde een één-twee. Rosberg gooit de deur hard dicht bij een ultieme aanval van Hamilton en eindigt door de schade naast het podium.

Alonso en Hamilton (McLaren, 2007)

Negen jaar eerder vocht Hamilton als debutant al een felle onderlinge strijd uit met de regerend wereldkampioen Fernando Alonso. McLaren denkt met een gearriveerde ster en een jeugdig talent een veilige rijderskeuze te hebben gemaakt, maar komt bedrogen uit. De twee vechten om de wereldtitel, maar gunnen elkaar het licht in de ogen niet.

McLaren loopt mede hierdoor beide wereldtitels (rijder en contructeur) mis en ziet rivaal Ferrari de prijzen verdelen. Tot een echte crash op het circuit komt het niet, maar in Hongarije loopt de onderlinge spanning hoog op.

Lewis Hamilton en Fernando Alonso als McLaren-teamgenoten in 2007

Hamilton zou Alonso op sleeptouw nemen in de kwalificatie, maar weigert. Als revanche houdt de Spanjaard Hamilton expres op bij de daaropvolgende pitstop. Hamilton heeft daardoor geen tijd voor een beslissende ronde en loopt poleposition mis. Alonso gaat uiteindelijk met de eerste positie aan de haal.

Prost en Senna (McLaren, 1988-1989)

McLaren heeft na één seizoen genoeg gezien en laat Alonso terugkeren naar Renault. Het Britse team heeft sowieso een lange historie wat betreft onderlinge rivaliteit. De strijd tussen Ayrton Senna en Alain Prost spreekt daarbij het meest tot de verbeelding.

Prost is na twee wereldtitels de onbetwiste nummer één bij McLaren, maar krijgt in 1988 gezelschap van megatalent Ayrton Senna. De onderlinge relatie bereikt in 1989, na maandenlang (bek)vechten, een dieptepunt tijdens de cruciale race op Suzuka.

Alain Prost en Ayrton Senna na de aanvaring op Suzuka 1989

Senna moet aanvallen voor de wereldtitel en waagt een inhaalpoging in de befaamde Casio Triangle. Een botsing tussen beide teamgenoten is het onvermijdelijke gevolg. Prost valt uit, Senna kan door en wint de race. Doordat de Braziliaan de chicane heeft afgesneden, wordt hij na afloop echter gediskwalificeerd en is Prost alsnog wereldkampioen.

Mansell en Piquet (Williams, 1986-1987)

Williams maakte enkele jaren daarvoor een soortgelijke strijd mee. Tweevoudig wereldkampioen Nelson Piquet komt bij het team en rekent als gevestigde naam op het kopmanschap. Teamgenoot Nigel Mansell neemt echter bepaald geen genoegen met een rol in de schaduw.

Nigel Mansell en Nelson Piquet als Williams-teamgenoten in 1986

De Brit toont zich in 1986 zelfs de betere, maar loopt door het ontbreken van teamorders alsnog de wereldtitel mis. Mansell en Piquet snoepen elkaar dermate veel punten af dat Prost de wereldtitel aan het rivaliserende McLaren kan schenken.

Mansell baalt publiekelijk van teamgenoot Piquet, die zich op zijn beurt als niet-Brit benadeeld voelt door Williams. De Braziliaan slaat in 1987 nog wel terug met zijn derde en laatste wereldtitel, maar het huwelijk met Williams is definitef voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl